Prometno povezivanje BiH i Srbije

23.01.2017. 15:05 / Izvor: Akta.ba
Prometno povezivanje BiH i Srbije

Kada je u pitanju brza cesta ili autocesta koja bi povezala Beograd i Sarajevo, zaključeno je da postoji obostrana podrška inicijativi.

Današnjem zajedničkom sastanku delegacija Republike Srbije i Bosne i Hercegovine u Beogradu, koje su predvodili premijer Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, prethodili su bilateralni susreti nadležnih ministara iz pojedinih oblasti.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko s najbližim saradnicima održao je bilateralni sastanak s delegacijom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije koju je predvodila ministrica Zorana Mihajlović.

Na sastanku su, kao teme od posebnog značaja, razmatrana pitanja gradnje zajedničkog graničnog prijelaza Bratunac – Ljubovija, pripreme za potpis sporazuma o korištenju i održavanju zajedničkih mostova, povećanja kontingenta dozvola za prijevoz tereta za treće zemlje, okončanja aktivnosti na potpisivanju sporazuma o delegiranju odgovornosti za pružanje usluga u zračnoj plovidbi, zajedničkog sastanka nadležnih inspektorata, aktivnosti na revitalizaciji željezničke pruge Sarajevo – Beograd, te revizije sporazuma o željezničkim graničnim prijelazima.

Nakon detaljne analize po svim tačkama, zaključeno je da postoji obostran interes za što skoriju realizaciju svih tačaka, te potreba nastavka kontinuirane saradnje i održavanja sastanaka na ovom nivou, na kojima će biti analizirana realizacija postojećih i plan novih aktivnosti na korist svih građana Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Kada je u pitanju brza cesta ili autocesta koja bi povezala Beograd i Sarajevo, zaključeno je da postoji obostrana podrška inicijativi trilateralnog sastanka Turske, Srbije i BiH, a Bosna i Hercegovina će u narednih 30 dana provesti potrebne konsultacije s nadležnim tijelima o pitanju optimalne trase, te o tome informirati srbijansku stranu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti