Provjerite da li vam je izrađena elektronska zdravstvena knjižica

01.02.2017. 08:43 / Izvor: Akta.ba
Provjerite da li vam je izrađena elektronska zdravstvena knjižica

Uskoro će u svim sarajevskim ambulanatama biti instalirani i čitači kartica.

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo objavio je spisak osiguranih lica kojima su izrađene elektronske zdravstvene knjižice - legitimacije, kao i poslovnice u kojima se iste mogu preuzeti.

Pogledajte da li je i vaša među njima.

A-BC-ČĆ-DŽĐ-EF-GH-IJ-KL-LJM-NJO-PQ-RS-ŠT-UV-WX-Y, Z-Ž

Elektronska zdravstvena kartica izgleda kao kreditna kartica i vrhunski je način zdravstvene evidencije. Sadrži osnovne podatke o osiguraniku Zavoda zdravstvenog osiguranja KS i u mnogome će olakšati posao kako pacijentima, tako i ljekarima. Na taj način trajno bi trebalo da bude riješen problem gužvi u zdravstvenim ustanovama.

Za razliku od stare zdravstvene knjižice elektronska zdravstvena knjižica ima mikroprocesor na čipu koji može da sačuva i prenese podatke i informacije po želji. Zahvaljujući novoj kartici sa sobom uvijek imate svoje zdravstvene podatke.

Prva prednost elektronske knjižice jeste da se neće morati ovjeravati kao stare, smanjit će se nepotrebne gužve povećat će se efikasnosti kod naručivanja pacijenata i na kraju prenosa podataka u samom zdravstvenom sistemu i do one konačne varijante odnosno izdavanje elektoronskog recepta.

Do sada je osiguranicima isporučeno oko 250.000 elektronskih knjižica a u ovoj godini trebalo bi biti izdato još 130.000 hiljada. Taj broj može varirati od broja osiguranika na Zavodu.

Uskoro će u svim sarajevskim ambulanatama biti instalirani i čitači kartica. 

Elektronska kartica je jedan od uslova pristupanju Europskoj uniji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti