Privredna komora Banjaluka: Glasanje završeno, sukob nastavljen!

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Privredna komora Banjaluka: Glasanje završeno, sukob nastavljen!

Bura u Područnoj privrednoj komori Banjaluka u vezi sa izborom novog rukovodstva još se ne stišava.

08.02.2017. 07:43 / Izvor: capital.ba

Bura u Područnoj privrednoj komori Banjaluka u vezi sa izborom novog rukovodstva još se ne stišava. Glasanje je u petak završeno, a grupa nezadovoljnih privrednika i dalje tvrdi da su izbori namješteni, iako je i sama na njima učestvovala.

Glasanje za izbor delegata u Skupštini Područne privredne komore Banjaluka, koje je i uvertira za izbor predsjednika Privredne komore je završeno, a brojanje glasova tek treba da počne.

Vlasnik preduzeća „Krajina klas“ Saša Trivić kaže za CAPITAL da očekuje da bi rezultati mogli da budu poznati krajem sedmice te da nezvanične informacije koje je dobio govore o tome da su nezadovoljni privrednici bili u pravu.

On je istakao da privrednici koji su bili nezadovoljni samim procesom sastavljanja kandidatskih lista ostaju pri tome da će podići tužbu, ukoliko izbori ne budu poništeni, ali da još uvijek nisu dobili ni konačan stav komisije po pitanju njihovih zahtjeva.

"Vjerovatno će do kraja sedmice komisija zauzeti neki stav, a u zavisnosti od njihovog stava, i mi ćemo odlučiti da li ćemo ići sa tužbom. Malo je problematično to što su izbori završeni, iako smo mi ranije upozorili da izborne liste nisu bile u skladu sa propisima. Ako komisija sada poništi te liste, može doći i do poništavanja izbora“, naglasio je Trivić.

On je istakao da će izbori, ako se okončaju mimo pravila, biti poništeni ili odlukom Skupštine ili sudskim putem.

"Činjenica je da su se radile velike mućke prilikom pravljenja izbornih lista. Takođe, još jedna od nepravilnosti je što je glasanje završeno prošlog petka, a birački odbori će početi da broje glasove tek u četvrtak. Zbog čega se ostavlja šest dana da se glasovi počnu brojati", pita Trivić.

S druge strane, i predsjednik Izborne komisije Predrag Duduković pita zbog čega su nezadovoljni privrednici učestvovali u ovim izborima, ako smatraju da su oni neregularni i da nisu ispoštovane sve procedure.

"Logično bi bilo da oni bojkotuju te izbore i da uopšte ne učestvuju na njima, ako smatraju da su neregularni. Međutim, oni su učestvovali, vjerovatno nadajući se da da mogu pobijediti, pa ako pobijede nikom ništa, a ako ne pobijede vjerovatno će ići dalje sa nekim tužbama. Dakle, oni nisu dosljedni onome o čemu govore, jer da jesu, ne bi uopšte učestvovali", kazao je Duduković.

On je istakao da birački odbori sada treba da prebroje gasove i utvrde liste nakon čega će to predati Izbornoj komisiji koja će sve prekontrolisati i ako sve bude uredno biće formirana Skupština komore.

Vlasnik firme „Knežević entering“ Marko Knežević kaže da se veliki broj nezadovoljnih privrednika, među kojima je i on, uključio u izborni proces tako što su glasali za kandidate za koje smatraju da nešto mogu promijeniti.

On je istakao da se čekaju rezultati izbora nakon čega će odlučiti o daljim koracima.

"Samo obaranje izbora, je neki krajnji cilj, ali u taj proces nećemo ići ako se Skupština formira na način da, ipak, bude izabrano dosta pravih predstavnika privrede. U slučaju da se to ne desi, onda treba ići na to da se izbori sudskim putem obore", kazao je Knežević.

Istakao je da bi rezultati izbora trebali da budu poznati u petak, naglasivši da je i sam rok koji je ostavljen za brojanje nelogičan, kao i čitav izborni proces koji je bio veoma netransparentan.

Capital je ranije objavio da u Banjaluci bukti „rat“ dva suprotstavljena tabora privrednika oko izbora novog rukovodstva Područne privredne komore Banjaluka, koji će biti uvertira i za izbor predsjednika Privredne komore Republike Srpske.

Grupa privrednika je optužila Izbornu komisiju da postupa mimo svih pravila kako bi namjestila izbore za skupštinske delegate i tako omogućila ostanak sadašnjeg predsjednika Područne privredne komore Banjaluka Gorana Račića.

Oni su tada naveli da se sa izbornih lista se skidaju kandidati koji ne odgovaraju aktuelnom rukovodstvu.

Glasanje za članove Skupštine završeno je 3. februara, a ako ne bude novih problema izborna Skupština bi trebalo da bude sazvana do polovine mjeseca. Delegati u Skupštini komore biraju i predsjednika Područne privredne komore.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti