Jezero Modrac važno za razvoj općine Lukavac, ali i čitavog TK

17.02.2017. 09:26 / Izvor: Akta.ba
Jezero Modrac važno za razvoj općine Lukavac, ali i čitavog TK

Očekujemo da jezero Modrac postane okosnica razvoja ne samo općine Lukavac, nego i kantona u cjelini, jer imamo taj potencijal, kazao je Delić.

Na javnoj raspravi o Nacrtu Prostornog plana područja posebnih obilježja dijela Slivnog područja Akumulacije Modrac za period 2016. – 2036. istaknuto je da će plan definisati organizaciju prostora, mjere za korištenje, uređenje, očuvanje i zaštitu okolice.

Dokumenat koji je prezentiran, pokazao je važnost Akumulacije Modrac, pored općine Lukavac i  za cijeli Tuzlanski kanton i  odnosi se na više od 8.000 hektara priobalnog područja jezera, koje obuhvata sva naseljena mjesta Lukavca, Živinica i Tuzle.

Općini Lukavac, prema riječima Dragice Tešić, direktorice Zavoda za prostorno uređenje i urbanizam Tuzlanskog kantona, pripada najveći dio područja obuhvaćenog ovim dokumentom, oko 60 posto.

"U općini Lukavac su utvrđena dva žarišta razvoja: Prokosoviči i Turija. U Prokosovićima je predviđena izgradnja novih turističkih i ugostiteljskih kapaciteta, mjesto za izgradnju plaže, auto-kampa, velikog sportsko – rekreativnog centra i drugih sadržaja. U Turiji je predviđena izgradnja poljoprivrednih kapaciteta, koji će pratiti poljoprivrednu proizvodnju. Tu su i velike prirodne vrijednosti područja Mosorovac koje treba zaštititi. Veoma je važna i zaštita akumulacije Modrac", istakla je Tešić.

Ona je naglasila da je vodosnabdijevanje  prioritet, te da se mora obezbijediti vodosnabdijevanje grada Tuzle, općina Lukavac i Živinice, jer je u tom smislu, akumulacija Modrac, najvažniji resurs.

Da je riječ o veoma važnom dokumentu, u čiju je izradu kroz sve faze bila uključena Općina Lukavac, istakao je i načelnik Općine  Edin Delić.

"Očekujemo da jezero Modrac postane okosnica razvoja ne samo općine Lukavac, nego i kantona u cjelini, jer imamo taj potencijal. Radi se o jednom vrlo važnom dokumentu i ja se nadam da je ovo početak jedne nove ere kada je u pitanju naš odnos prema jezeru Modrac. Ovo nije mali problem i nije stvar koja se da riješiti brzo, ali jeste prvi važan korak kako bi se moglo pristupiti razvoju i njegovoj zaštiti", kazao je on.

Krajnji rok za dostavu primjedbi, prijedloga, mišljenja i sugestija na navedeni dokumenat je 1. mart, a na web stranici Općine Lukavac, moguće je pogledati njegovu skraćenu verziju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti