Najveći izazov osiguranje financijske potpore za područje prometa

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Najveći izazov osiguranje financijske potpore za područje prometa

Dalipagić je istaknuo da i dalje najveći izazov ostaje osiguranje financijske potpore za područje prometa u BiH.

22.02.2017. 08:56 / Izvor: Fena

Zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić otvorio je današnji sastanak SEETO tajništva s predstavnicima prometnog sektora u Bosni i Hercegovini gdje su razmjenjivana iskustva između SEETO BiH u oblasti prometa i prometne infrastrukture.

U fokusu razgovora bio je postignuti napredak provedbe „connectivity reform measures“ 2016/2017, kao i projekata za sve dionice na SEETO osnovnoj i sveobuhvatnoj mreži, te realizacija prometne politike i strategije u BiH.

Dalipagić je istaknuo da i dalje najveći izazov ostaje osiguranje financijske potpore za područje prometa u BiH, odnosno za izgradnju prometne infrastrukture, jer je ona neophodna i uvijek nedovoljna, prvenstveno zbog stanja prometne infrastrukture u BiH.

"Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine je nositelj aktivnosti na vođenju pregovora radi zaključivanja Ugovora o osnivanju Prometne zajednice jugoistočne Europe između Europske unije i: Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Kosova, što je najvažnija aktivnost za ovo ministarstvo za 2017. godinu. Cilj Ugovora je stvaranje Prometne zajednice u području cestovnog, željezničkog, unutarnjeg vodnog i pomorskog prometa, kao i razvoj prometne mreže između Europske unije i strana potpisnica jugoistočne Europe", zaključuje Dalipagić.

Naglašena je potreba poboljšanja komunikacije između nadležnih institucija u BiH sa SEETO-om kako bi se na ispravan način prenijeli podaci o napretku BiH u realizaciji preuzetih obveza.

U ime Ministarstva komunikacija i prometa BiH izražen je interes da se preispitaju i ažuriraju podaci na SEETO mreži, pa je u vezi s tim najavljena namjera Ministarstva da preko svojih predstavnika u SEETO-u na današnjem sastanku najave kandidaturu za nove projekte na SEETO mrežu. Prije svega, tu se misli na kandidiranje Međunarodne zračne luke Mostar, Jadransko-jonskog koridora kroz Bosnu i Hercegovinu od čvorišta Počitelj pa do čvorišta Aranđelovo/Nudo na granici s Crnom Gorom, brze ceste Mostar - Široki Brijeg – Grude - granica s Republikom Hrvatskom te „Unske pruge“.

Ažuriranje SEETO mreže sa stajališta BiH je veoma bitno s obzirom na to da se uvrštavanjem projekata na SEETO osnovnu ili sveobuhvatnu mrežu otvaraju mogućnosti apliciranja projekata za financiranje putem grant sredstava i povoljnih kredita iz EU fondova, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti