Najveće bh. kompanije: Predloženi zakon o pušenju potiče otkaze u trgovini

13.03.2017. 10:50 / Izvor: Akta.ba
Najveće bh. kompanije: Predloženi zakon o pušenju potiče otkaze u trgovini

Predstavnici najvećih trgovačkih kompanija u BiH upozoravaju na negativne posljedice do kojih bi dovela primjena zakona, ukoliko bude usvojen u predloženom tekstu.

10 najvećih bh. kompanija iz sektora trgovine uputilo je otvoreno pismo Vladi FBiH, a u vezi sa odredbama Nacrta zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje koji je Vlada Federacije BiH poslala u parlamentarnu proceduru.

Predstavnici najvećih trgovačkih kompanija u BiH upozoravaju na negativne posljedice do kojih bi dovela primjena zakona, ukoliko bude usvojen u predloženom tekstu, ne samo u sektoru trgovine, nego i na ekonomiju uopće. Uz smanjenje broja zaposlenih u sektoru očekivan je i negativan dugoročan efekt na privredu Federacije BiH.

Potpisnici pisma pozivaju Vladu FBiH da prije uvođenja novih zabrana fokus politike u ovom segmentu stavi na borbu protiv crnog tržišta, jer bi smanjenje crnog tržišta donijelo puno više koristi i za javno zdravlje građana, i za privredu i za državni budžet.

Pismo koje potpisuju direktori kompanija iNovine, Bingo, Holdina, Energopetrol, Konzum, Duhanpromet, Tobacco Press, Amko, Riva, Petrol BH, prenosimo u cjelosti:

"Obraćamo Vam se u ime 10 najvećih kompanija iz sektora trgovine. Ukupno zapošljavamo više od 14.590 zaposlenika te imamo više od 1.380 prodajnih mjesta.

Nacrt Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje koji je Vlada Federacije BiH poslala u parlamentarnu proceduru donosi negativne posljedice po sektor trgovine koje će rezultirati padom ekonomske aktivnosti i smanjenjem broja zaposlenih u sektoru, sa negativnim dugoročnim efektom na privredu Federacije BiH.

Nacrt Zakona ”o pušenju” u kontekstu reguliranja trgovine veoma je drastičan i uvođenjem novih zabrana, posebno potpunom zabranom isticanja duhanskih proizvoda u trgovinama, mnogo je stroži od regulacije u zemljama u okruženju.

Takvim nesrazmjernim i paušalnim zabranama Vlada FBiH potpuno nepotrebno ugrožava poslovnu klimu i dodatno pogoršava uslove poslovanja trgovine u Federaciji BiH. Naime, dokidanjem mogućnosti isticanja proizvoda (zabrana stavljanja proizvoda na vidljive police) onemogućava naš dio zarade koji postižemo sa poslovnim partnerima i ugrožava naš opstanak na tržištu.

Ovakav udar na trgovinu, posebno na sektor maloprodaje u kojem je zaposleno više od 50.000 građana, nije opravdan i apeliramo na Vladu FBiH da u parlamentarnoj proceduri izmijeni tekst Nacrta.

Iskustva iz drugih zemalja pokazuju kako uvođenje rigoroznih zabrana u trgovini duhanskih proizvoda ne rezultira smanjenjem javno zdravstvenog problema pušenja u FBiH, kako  se to navodi u Nacrtu zakona. Ukoliko bude usvojen u predloženom tekstu, glavni efekti ovog zakona bit će pad prihoda u trgovini, jačanje crnog tržišta cigareta te povezan pad prihoda u državnom budžetu koji nosi negativne posljedice na veliki broj građana Federacije BiH.

Budući da nije bilo javne rasprave o ovom prijedlogu Zakona, ni Ministarstvo zdravstva Federacije BiH ni Vlada Federacije BiH niti u jednom trenutku nisu izložili argumente ili dokaze koji bi opravdali uvođenje rigoroznih zabrana u trgovanju duhanskim proizvodima.

S druge strane, nacrt Zakona ni na koji način ne rješava glavni problem tržišta duhanskih proizvoda u Federaciji BiH, a to je crno tržište koje u BiH iznosi više od 30 posto ukupne potrošnje, po čemu je BiH rekorder u Evropi.

U protekle četiri godine legalno tržište duhanskih proizvoda je smanjeno za 42 posto, zbog čega su trgovci direktno izgubili 55 miliona KM. Dodatno, na crnom tržištu prodaju se neprovjereni duhanski proizvodi loše kvalitete što negativno utiče na zdravlje građana, a državni budžet godišnje gubi više od 210 miliona KM. U Udruženju trgovaca BiH podsjećaju da je značajno povećanje crnog tržišta uslijedilo upravo nakon naglog uvođenja restriktivnih mjera u pogledu oštrog podizanja visine akciza na duhanske proizvode.

Zbog toga apeliramo na Vladu FBiH da prije uvođenja novih zabrana fokus politike u ovom segmentu stavi na borbu protiv crnog tržišta jer bi smanjenje crnog tržišta donijelo puno više koristi i za javno zdravlje građana, i za privredu i za državni budžet".

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti