Dedić: Činimo napore da bismo uredili oblast organske proizvodnje

16.03.2017. 13:54 / Izvor: Akta.ba
Dedić: Činimo napore da bismo uredili oblast organske proizvodnje

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i dalje će činiti napore da bismo uredili oblast organske proizvodnje.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i dalje će činiti napore da bismo uredili oblast organske proizvodnje i trenutno izrađujemo podzakonske akate o tome - kazao je ministar Šemsudin Dedić na predstavljanju "Strateškog plana razvoja organskog sektora" danas  u Sarajevu.   

Istakao je da su domaći poljoprivredni proizvodi prisutni na tržištima širom EU, a da je na nosiocima izvršne i zakonodavne vlasti da završe započete aktivnosti.

Govoreći o poticajnim mjerama, kazao  je da će nastojati podržavati certificiranje organskih proizvoda  sufinansiranjem certifikata te da očekuje da će se od naredne godine stvoriti pretpostavke da organski proizvodi budu tretirani programom poticaja.

"Organska proizvodnja nije strana proizvođačima u BiH i potrebo je napraviti pravno i zakonsko okruženje da bi svi proizvođači stvarali nove vrijednosti", poručio je ministar Dedić.

Predsjednik Saveza "Organsko FBiH" Sejad Herceg dodao je da Vanjskotrgovinska komora (VTK) BiH daje veliku podršku u organiziranju poljoprivrednih proizvođača u BiH da bi svoje proizvode plasirali na domaće i svjetsko tržište. Pohvalio je rad Federalnog ministarstva poljoprivrede, ističući da je usvajanje Zakona o organskoj poljoprivrednoj proizvodnji doprinijelo da ovaj vid proizvodnje bude značajan u BiH.  

Pojasnio je da je cilj ovog strateškog plana formiranje centra za razvoj i podršku organskim proizvođačim koji bi iznalazio načine proizvodnje, uvezivao proizvodnju te je plasiralo na tržište.

Predsjednik VTKBiH  Ahmet Egrlić istakao je da će podržati organiziranje ovog centra organske proizvodnje na državnom nivou. Na ovaj način će, dodao je, proizvodi biti plasirani na međunarodno tržište u punom kapacitetu.  

Centar za razvoj i podršku organskim proizvođačima bi, između ostalog, pružao dnevno administrativnu i stručnu podršku udruženim, uspostavio ekspertni tim za podršku proizvođačima prilikom apliciranja te organizirao edukacije koje bi bile fokusirane na proizvođače.

Današnji skup organiziran je u okviru 6. sajma organske proizvodnje i ekoturizma ORGANIC SARAJEVO 2017., koji se održava na Trgu djece Sarajeva  od 15. do 18.marta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti