Neophodno povećati nivo transparentnosti javnih nabavki

26.04.2017. 13:31 / Izvor: Akta.ba
Neophodno povećati nivo transparentnosti javnih nabavki

Direktor Accounta Eldin Karić ukazao je na potrebu izmjene Zakona o javnim nabavkama.

Godišnja konferencija o javnim nabavkama u BiH, koju je uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) organizirala Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva u BiH – Account, okupila je danas u Sarajevu ključne aktere u sistemu javnih nabavki u BiH, predstavnike finansijskih institucija, zakonodavne i izvršne vlasti, te predstavnike međunarodne zajednice u BiH.

Direktor Accounta Eldin Karić ukazao je na potrebu izmjene Zakona o javnim nabavkama, te da je neophodno povećati nivo transparentnosti javnih nabavki.

"Analiza koju ćemo predstaviti pokazuje da je potrebna izmjena Zakona o javnim nabavkama. Sada pokušavamo sve učesnike u tom procesu da pridobijemo na našu stranu i krenemo u taj proces. Ukoliko u tome ne uspijemo, mislim da ćemo imati problema sa javnim nabavkama u narednom periodu", izjavio je Karić prije početka konferencije.

Napomenuo je da ne žele nametati svoja rješenja, već ukazati na probleme i da nešto treba uraditi, te krenuti u taj proces.

"Nismo naišli na dobru volju ni od koga i to je ono što zabrinjava. Svi su načelno svjesni problema, da je potrebna promjena, ali nisu zainteresovani da krenu u promjene", dodao je Karić.

Direktor Agencije za javne nabavke BiH Dženan Salčin izjavio je da postoji prostor za poboljšanja , te da će u  saradnji sa Uredom za razmatranje žalbi i nevladinim sektorom raditi na unapređenju regulative.

"Prošli put je trebalo dvije godine od nacrta zakona do usvajanja. Nadam se da će ovaj put to ići puno brže", kazao je Salčin ukazujući i na nastojanja ove agencije da se postigne što veća transparentnost u procesu javnih nabavki.  

"USAID u BiH već 20 godina zajedno sa svojim partnerima radi na ključnim pitanjima za BiH, a korupcija je jedno od njih. Svaki dolar koji je pogrešno iskorišten, odnosno koji je uzet od poreskih obveznika jeste dolar koji nije otišao za izgradnju zemlje,  škola i  unapređenje BiH", izjavio je direktor Misije USAID-a u BiH Peter Duffy.  

Prema brojnim izvještajima, kako je dodao, mnogo je novca koji je potrošen u javnim nabavkama i zbog toga se mora postići napredak u tom smislu, ako se želi napredak BiH .

"Analize postoje, ljudi razumiju ovaj problem i moramo da rješimo ovo pitanje. Svi u BiH treba da znaju kako se novac troši", naglasio je Duffy.  

Predsjedavajuća GOPAC-a, mreže parlamentaraca za borbu protiv korupcije, Dušanka Majkić smatra da smo poslije donošenja novog Zakona o javnim nabavkama 2014. godine dobili dobar pravni osnov, ali ono što jeste problem, to je implementacija tog zakona.

"Nevladin sektor stalno ide sa zahtjevima za promjenu zakona, ne komentarišući pri tom kako se on implementira. Sve institucije BiH koje su dobile mišljenje sa rezervom imaju primjedbu Ureda za reviziju da nisu poštovale Zakon o javnim nabavkama", kazala je Majkić dodajući da izmjene zakona neće pomoći da se problem riješi, ukoliko se zapravo zakon ne provodi.  

"Problem je na Parlamentu što nije dovoljno uporan da od izvršne vlasti zahtijeva ispunjenje obaveza koje su napisane u revizorskim izvještajima. Nijedna od institucija se nije žalila da nije dobar Zakon o javnim nabavkma, međutim u nevladin sektor se uvukao jedan broj organizacija koje direktno dolaze iz privatnog sektora i koje bi voljele da promijene Zakon o javnim nabavkama i prilagode ga sebi", dodala je Majkić.  

Sekretar Udruženja građana "Tender" Igor Vukajlović ocjenio je da je situacija u javnim nabavkama generalno jako loša.

"Zato smo i organizaovali ovu konferenciju kako bi okupili predstavnike institucija, organizacija i pojedince koji se aktivno bave  javnim nabavkama kako bi pokušali da nađemo najbolja rješenja i da ih provedemo kako bi se ta korupcija smanjila", dodao je Vukajlović.

 Naveo je da od donošenja novog Zakona o javnim nabavkama  i njegove primjene od 2014. godine niko nije sankcionisan.

"Pokrenuti su neki postupci koji nisu završeni, tako da se i ne očekuje neki uspjeh u tom smislu", kazao je Vukajlović, napominjući da je uzalud zakon ukoliko ne postoji odgovornost za njegovo provođenje.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti