Jusko i Zvizdić sa predstavnicima EIB-a

28.04.2017. 07:41 / Izvor: Akta.ba
Jusko i Zvizdić sa predstavnicima EIB-a

Rivellini je naglasio kako BiH ima značajno mjesto u projektima EIB-a i izrazio nadu da će saradnja biti uspješna i u budućnosti.

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić razgovarali su jučer sa šefom operacija za zapadni Balkan Evropske investicione banke (EIB) Matteom Rivellinijem i Dubravkom Negre, šeficom Regionalnog predstavništva za zapadni Balkan. Na sastanku se razgovaralo o infrastrukturnim i ekonomskim projektima koji su u toku, kao i budućim aktivnostima u BiH, te pripremama za Samit o zapadnom Balkanu u Trstu ove godine.

Ministar Jusko se zahvalio predstavnicima EIB-a što su produžili rok za preuzimanje grant sredstava u iznosu od 6,8 miliona eura za izgradnju mosta Gradiška na rijeci Savi, te što i dalje daju tehničku i finansijsku podršku kroz investicioni grant našim infrastrukturnim projektima, poput mosta Svilaj.

Ministar Jusko i predstavnici EIB-a posebno su naglasili važnost direktnog kontakta čime će se ubrzati sve navedene aktivnosti.

Predsjedavajući Zvizdić istakao je važnost ulaganja i u druge sektore čime bi se doprinijelo otvaranju novih radnih mjesta. Naglasio je važnost ulaganja u mala i srednja preduzeća, projekte od energetske efikasnosti, jačanje sektora građevinarstva i komunalne infrastrukture u općinama.

Predsjedavajući Zvizdić i šef operacija za zapadni Balkan EIB-a Rivellini složili su se da će ulaganje u sektor željeznica, kao važno pitanje za BiH, biti jedan od zajedničkih prioriteta.

Rivellini je naglasio kako BiH ima značajno mjesto u projektima EIB-a i izrazio nadu da će saradnja biti uspješna i u budućnosti, te da je za 2017. godinu planirana podrška EIB-a BiH u iznosu od 200 miliona eura.

Na kraju sastanka, predsjedavajući Zvizdić i ministar Jusko su još jednom potencirali kako BiH ima spremne kvalitetne projekte za predstojeći Samit u Trstu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti