25.000 stranica odgovora na Upitnik treba prevesti do juna

01.05.2017. 08:34 / Izvor: Federalna.ba
25.000 stranica odgovora na Upitnik treba prevesti do juna

Na 3.242 pitanja u proteklih pet mjeseci odgovarale su sve institucije u BiH, pa i nevladin sektor.

Upitnik Evropske komisije naša zemlja je dobila 9. decembra prošle godine. Informacije o tome kako teče proces odgovora na Upitnik, od kojeg zavisi dobijanje kandidatskog statusa u Evropskoj uniji, dobijamo na kapaljku. Ono što je poznato je da Republika Srpska ima spremne odgovore, ali ih nije unijela u zajednički infomacioni sistem. Još nisu raspisani tenderi za prevodilačke usluge, a riječ je o ogromnom materijalu od oko 25.000 stranica.

Na 3.242 pitanja u proteklih pet mjeseci odgovarale su sve institucije u BiH, pa i nevladin sektor. Sad je na redu sinhronizacija odgovora i prevođenje. U Direkciji za evropske integracije BiH nisu opterećeni time što se posao treba završiti do juna. Njima nije problem što jedino Republika Srpska nije dostavila odgovore u zajednički informacioni sistem.

"Ova zemlja je jako komplikovana i trebamo prestati da se poredimo sa zemljama koje na nas ni približno ne liče. Prema tome, zadovoljni smo rokovima. Oni se moraju postavljati, jer da ih ne postavljamo ne bismo imali ni kontribucije koje smo očekivali", kaže Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije u BiH.

Kad se završi proces odgovora slijedi prevođenje. U Direkciji kažu da se radi o oko 25.000 stranica teksta. Direktor nije želio špekulirati koliko će nam trebati prevodilaca, jer se zna da još nisu raspisani tenderi za prevodilačke agencije.

No, taj posao moglo bi obaviti oko 60 do 70 prevodilaca, bez ijednog slobodnog dana, pod uvjetom da koriste prevodilačke alate i terminologiju Evropske unije. Sve to moglo bi koštati oko pola miliona maraka.

"Za 30 dana je fizički praktično nemoguće prevesti 25.000 stranica odgovora, stranica teksta, a da to bude kvaliteteno i da u isto vrijeme ne proizvede tenzije zato što je neko nešto htio reći, a nije tako prevedeno", ističe Adis Arapović, projekt menadžeru Centrima civilnih inicijativa.

Svi odgovori trebali bi proći kroz mehanizam koordinacije koji 14 mjeseci i nije u funkciji. A riječ je o tijelu s pet nivoa nadležnosti sastavljenom od svih organa vlasti koji bi trebali pronaći jedan odgovor.

"Uvijek je dobro ne sahranjivati stvari prije nego se nešto ne dogodi, ne sahranjivati mehanizam koordinacije prije nego što mu damo priliku. Ali je isto tako korektno da ako nešto ne radi da se napravi revizija, da se detektuju problemi, slabosti tog mehanizma i proba s nečim drugim, što prije to bolje", naglasila je Lejla Ramić-Mesihović, direktorica Vanjskopolitičke inicijative BiH.

Taj famozni mehanizam koordinacije dobili smo na mišiće nakon dogovora političkih lidera, uz posredovanje Evropske unije u Istočnom Sarajevu, i to zato što nam je bilo upitno prihvaćanje aplikacije za članstvo. Od tog istog mehanizma koodinacije i mišljenja Evropske komisije zavisi i naš sljedeći korak u evropskim integracijma, a to je status kandidata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti