Podignuta optužnica za koruptivno kazneno djelo protiv uposlenice DKPT

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Podignuta optužnica za koruptivno kazneno djelo protiv uposlenice DKPT

Postupajući tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Lejle Dautbašić (37) iz Sarajeva.

08.05.2017. 10:54 / Izvor: Akta.ba

Postupajući tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Lejle Dautbašić (37) iz Sarajeva zbog sumnje da je počinila krivično djelo nezakonitosti u vezi s posredovanjem i prevarom pri zapošljavanju.

Ona se tereti, da je, u periodu od 2012. do 2015. godine, kao uposlenica Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH, na poziciji stručnog savjetnika za analize i procjene, počinila koruptivna kaznena djela, sa ciljem nezakonitog posredovanja u zapošljavanju određenih osoba.

U optužnici se navodi da je optužena, s ciljem pribavljanja nezakonite imovnske koristi, stupila u kontakt sa osobom  A.O. od kojeg je tražila novčani iznos od 3000-5000 KM, obećavši da će iskoristiti svoje veze i utjecaj u DKPT BiH, kako bi posredovala da službenici DKPT BiH, izvrše radnju koju ne bi smjeli izvršiti, odnosno da navedena osoba bude ocijenjena kao najbolji kandidat na natječaju, koji će kao policijski službenik, zasnovati radni odnos u DKPT BiH.

U više navrata, navedeni kandidat je uplatio optuženoj novčane iznose između 1900 i 3000 KM, u ukupnom iznosu od 10 400 KM, koji je uplaćivao na račun koji navedena koristi u jednoj od poslovnih banaka ili osobno predavao optuženoj.

Nakon toga je, kako se navodi u optužnici, optužena je protuzakonito pribavila više pismenih testova koji se koriste na natječajima u DKPT, koje je uručila navedenom kandidatu. S obzirom da navedeni kandidat nije prošao na natječaju, isti je zatražio povrat novca od optužene, te mu je optužena vratila 4000 KM a nakon pokretanja istrage posredstvom odvjetnika vratila još 6000 KM.

Također, optužena se tereti da je, nakon što je upoznala osobu Đ.K. sa ciljem ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, tražila novčane iznose od 5000 i 2000 KM, kako bi protuzakonito posredovala sa ciljem da se supruga i svastika oštećenog Đ.K., uposle u  JP Elektroprivreda BiH, izvan redovitih konkursa i procedura.

Nakon što navedene osobe nisu zasnovale radni odnos u JP Elektroprivreda BiH, oštećeni je zatražio povrat novca zaprijetivši da će sve prijaviti policiji, nakon čega je optužena bojeći se posljedica prijavljivanja, vratila 7000 KM.

Optužena se tereti da je primila nagradu da korištenjem svog službenog i uticajnog položaja u institucijama Bosne i Hercegovine posreduje da se izvrši službena radnja koja se ne bi smjela izvršiti, te da je sa ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist dovela drugog lažnim prikazivanjem činjenica u zabludu i održavala ga u zabludi i time ga navela da nešto učini na štetu svoje imovine, čime je počinila kazneno djelo protuzakonito posredovanje iz članka 219. KZ BiH i kazneno djelo prevara iz članka 294. KZ FBiH.

Optužnica će biti proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti