Sutra o izmjenama Zakona o osiguranju od odgovornosti za vozila

15.05.2017. 12:20 / Izvor: Fena
Sutra o izmjenama Zakona o osiguranju od odgovornosti za vozila

Predstavnički dom PFBiH sutra će razmatrati izmjene i dopune Zakona o osiguranju od odgovornosti za vozila i ostale odredbe o obaveznom osiguranju.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH sutra će razmatrati izmjene i dopune Zakona o osiguranju od odgovornosti za vozila i ostale odredbe o obaveznom osiguranju od odgovornosti, kojim se omogućava postepena liberalizacija tarifa premija i cijena autoodgovornosti u narednih osam godina.

Predloženo je da društva za osiguranje u periodu od pet godina od dana stupanja na snagu ovog zakona koriste zajedničku tarifu premija i cjenovnik koje donosi Agencija za nadzor.

Nakon toga, u periodu djelimične liberalizacije, društva za osiguranje koriste vlastitu tarifu premija i cjenovnik za koje su dobila prethodnu saglasnost Agencije.

Istekom osam godina od dana stupanja zakona na snagu, nastupa period potpune liberalizacije, kada prestaje obaveza društva za osiguranje da pribavlja prethodnu saglasnost Agencije, obrazloženo je u Prijedlogu zakona.

Jedna od novina je smanjenje s 90 na 60 dana roka u kojem je društvo za osiguranje obavezno isplatiti odštetni zahtjev, odnosno objasniti zašto nije u mogućnosti da to učini.

Osim navedenog prijedloga zakona, na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma nalazi se u nacrtu zakon o obrtu i srodnim djelatnostima u FBiH, Godišnji izvještaj o poslovanju Javnog preduzeća Željeznice Federacije BiH, izvještaji o prošlogodišnjem radu Federalnog zavoda za zapošljavanje i Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, kao i Izvještaj o izvršenju budžeta FBiH za period od 1. januara do 31. decembra 2016. godine i Izvještaj o izvršenju Programa rada Agencije za reviziju privatizacije u FBiH za 2016. godinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti