Humanitarna akcija u Kalesiji prerasla u pokazivanje političke moći

17.05.2017. 09:26 / Izvor: Akta.ba
Humanitarna akcija u Kalesiji prerasla u pokazivanje političke moći

Sve ovo izazvalo je žestoke reakcije među građanima Kalesije, koji su zdušno podržali aktivnosti udruženja.

Glavna tema ovih dana u Kalesiji je nabavka mamografa za potrebe Doma zdravlja. Nakon što su Udruženje Ženo, majko, sestro i Grupacija Polo pokrenuli akciju i u rekordnom vremenu zatvorili finansijsku konstrukciju za nabavku mamografa, u organizaciji općinskog načelnika Seada Džafića održana je konferencija za novinare na kojoj su predstavnici Crvenog križa i udruženja "Nijemi krik" saopćili kako "mamograf već postoji".

Riječ je, navodno, o polovnom mamografu koji je još u oktobru prošle godine kao donacija iz Austrije stigao u Crveni križ, ali je pod nerazjašnjenim okolnostima završio u UKC-u Tuzla.

Zanimljivo je da su u Općini, Crvenom križu i udruženju Nijemi krik, koje je pod kontrolom načelnika Seada Džafića, čekali da pokrenuta humanitarna akcija bude završena, pa se tek onda oglasili s informacijom o postojanju polovnog mamografa, za kojeg "nisu sigurni u kakvom je stanju".

Sve ovo izazvalo je žestoke reakcije među građanima Kalesije, koji su zdušno podržali aktivnosti udruženje Ženo, majko, sestro kao i Grupacija Polo na čelu sa Vildanom i Vildanom Uščuplić, koji su prvi uplatili 20 hiljada KM, a onda su za njima stizale i donacije građana, nekoliko kompanija iz opštine, Federalnog Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, te kantonalih  institucija.

Udruženje Ženo, majko, sestro i Grupacija Polo oglasili su se javnosti rekavši kako su zaprepašteni načinom na koji su općinska vlast u Kalesiji i pojedine nevladine organizacije pokušala opstruirati humanitarnu akciju za nabavku mamografa.

Kao što je javnosti u Kalesiji, poznato, Udruženje Ženo, majko, srestro i Grupacija Polo pokrenule su akciju nabavke mamografa u martu ove godine, na "Dan narcisa".

Kompletna akcija se odvijala javno i transparentno i niko ne može reći da nije znao za nju.

"Na naše veliko zadovoljstvo, nakon manje od dva mjeseca, zahvaljujući inicijalnim sredstvima Grupacije Polo i donacijama velikog broja privrednih subjekata, institucija i pojedinaca, skupljen je novac za nabavku mamografa. Informaciju o tome objavili smo 10. maja, očekujući da u saradnji sa Domom zdravlja Kalesija što prije izvršimo nabavku i stavljanje u funkciju kalesijskim ženama prijeko potrebnog mamografa", stoji u saopćenju udruženja.

Međutim, samo jedan dan kasnije u prostorijama Općine Kalesija održana je konferencija za novinare. Konferenciji su pisustvovali  predstavnici samo jednog medija, koji se kako stoji u saopćenju, jako nekorektno ponio u ovom slučaju i čiji je uposlenik učestvovao u svojevresnim pritiscima i sazivanju tzv. press konferencije.

Na ovo su se oglasile brojne organizacije i političke stranke koje najoštrije osuđuju i pokušaj zaustavljanja kupovine novog mamografa od strane Crvenog Križa ali i nekih drugih humanitarnih organizacija.

Svi su složni u jednom i čestitaju Udruženju Ženo, majko, sestro i grupaciji Polo na uspješno završenoj humanitarnoj akciji, te se iskreno nadaju da će novi mamograf što prije stići u JZU Dom zdravlja Kalesija, kako se na preglede ne bi čekale po šest i više mjeseci u JZU UKC Tuzla. Nadaju se da će mendžment Doma zdravlja obezbijediti kvalitetan kadar za rukovanje i rad sa mamografom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti