Završen trogodišnji projekt valorizacije ruralnog smještaja

17.05.2017. 15:12 / Izvor: Akta.ba
Završen trogodišnji projekt valorizacije ruralnog smještaja 
OTVORI GALERIJU

Udruženje za promociju seoskog turizma u BiH, Alterural, okončalo je projekt “Program za podršku ruralnog smještaja i solidarnog turizma u BiH.

Udruženje za promociju seoskog turizma u BiH, Alterural, okončalo je projekt “Program za podršku ruralnog smještaja i solidarnog turizma u Bosni i Hercegovini” financiran od strane Fondacije Abbé Pierre iz Francuske.

Ovaj trogodišnji program započet je 2014. godine i završen u januaru 2017. Glavna svrha mu je bila povećati kvalitet života u ruralnim sredinama u BiH, ciljajući na male farme, i pružajući im mogućnosti za dodatnu zaradu kroz sektor turizma.

Fondacija podržava ovaj segment ruralne ekonomije u našoj zemlji od 2007.godine, kako bi se poboljšali uslovi života na selu i da se podstakne diversifikacija prihoda na porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima.

"Alterural iskazuje zahvalnost Fondaciji Abbe Pierre prvenstveno na povjerenju ali za sredstva koja su omogućila podršku porodicama. odobreno je ukupno 11 grantova, određenih od strane komisije u 2014.,18 u 2015. i 20 u 2016. godini", navode iz Alterurala.

Grantovi su dodijeljeni u materijalu i opremi zavisno od potreba porodica. Vrste dodijeljenih donacija su na primjer: solarni paneli, nadogradnje terase za usluge cateringa, putna signalizacija, pokrovni materijal za obnovu i dopremanje smještajnih objekata, izgradanja mini igrališta za najmlađe, proširenje proizvodnje sa opremom za dovod vode, pilići za proizvodnju konzumnih jaja, sadni materijal, aparat za mužu krava.

Cilj je da se poveća kvalitet pruženih gastronomskih ili smještajnih usluga za « alternativne turiste » u BiH. Visina grantova je bila u materijalu, vrijednosti od 500 do 4000 KM.

Korisnici projekta su porodice koje se bave seoskim turizmom, poljoprivredni proizvođači kojima je neophodna pomoć za poboljšanje uslova života, te lokalne aktivne organizacije civilnog društva su također podržane za projekte ruralne zajednice.

Glavni kriteriji za dodjelu bespovratnih sredstava su bila su dosadašnja iskustva u turizmu, socio – ekonomska ranjivost podnosilaca, imaju veze sa poljoprivrednim aktivnostima, dosatupnost njihove stranice, održivost njihovog projekta i autentičnost i valorizacija lokalne baštine.

Također, ove akcije omogućile su:

- identifikaciju i promociju više od 150 porodica od 2014. godine na društvenim mrežama, web-stranici i newsletterima.

- tehničke treninge za više od 135 osoba.

- Organizaciju i učešće na sajmovima u BiH i šire.

- 112 malih porodičnih biznisa je bilo uključeno u ruralni turizam kao i predstavnici turističkih organizacija koji su učestvovali u 10 studijskih posjeta kako bi razmijenili iskustva u susjednim zemljama.

- koncepcija mapa za različite teritorije such kao što su periferija Sarajeva i Olova.

Jedan od većih ciljeva projekta bilo je osmišljavanje jedinstvenog mjesta i prepoznatljivosti za male biznise uključene u ovaj sektor koji nisu bili vidljivi do sada. Udruženje okuplja i spaja, te omogućava razmjene. Ove mogućnosti za razmjenu su stvorile mrežu interesa u ovoj sferi.

Inače, od  2017., Fondacija Abbe Pierre započela je novi program sa Alteruralom kako bi se podržali društveni projekti i renovirale stare kuće neadekvatnih uslova za život (samo u ruralnim područjima) za socijalno ugrožene porodice.

Program je razvijen u partnerstvu sa općinama na teritoriji Fojnice, Kreševa, Kiseljaka, Vareša, Sarajeva Stari Grad i Centar.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti