Samir Mustafić, direktor ASA Banke: Za nas je BiH više od tržišta

18.05.2017. 13:27 / Izvor: Akta.ba
Samir Mustafić, direktor ASA Banke: Za nas je BiH više od tržišta

U toku 2016. godine uspješno je završen proces pripajanja Moja Banke Investiciono-komercijalnoj banci Zenica i stvorena je domaća banka – ASA Banka. 

U toku 2016. godine uspješno je završen proces pripajanja Moja Banke Investiciono-komercijalnoj banci Zenica i stvorena je domaća banka – ASA Banka. 

Uz podršku ASA Prevent grupacije i spoja dugogodišnje bankarske tradicije i snage modernog poslovanja, ASA Banka ima za cilj da doprinese razvoju privrede i društvene zajednice u BiH. 

S tim u vezi, u nastavku donosimo intervju sa direktoromm Banke i predsjednikom Uprave, Samirom Mustafićem. 

ASA Banka je kao brend relativno nova na bh. bankarskom nebu, međutim krasi je dugogodišnje iskustvo, budući da je nastala spajanjem dvije već postojeće banke. Pojasnite nam taj proces, kada i kako je došlo do spajanja?

- Nakon izazovnog procesa pripajanja Moja Banka Investiciono-komercijalnoj banci Zenica, sredinom 2016. stvorena je banka koja ima potencijal i sve preduvjete da postane vodeća na tržištu i istinski bh. brend. Novi naziv je rezultat promjene vlasničke strukture i nastavak procesa stvaranja jake domaće banke koja djeluje u okviru ASA Prevent grupacije, a koja iza sebe ima impozantne poslovne rezultate. Kvalitetnim uslugama i savremenim načinima poslovanja stvaramo pozitivno poslovno okruženje, uz pristup klijentima baziran na partnerskom odnosu. Također, profesionalni i motivirani zaposlenici ključni su za uspjeh svake kompanije, zbog čega ćemo kontinuirano ulagati u dodatnu edukaciju i treninge. Nastavit ćemo pratiti svjetske trendove u oblasti bankarstva, koje ćemo implementirati na bh. tržište, s ciljem unapređenja usluga i zadovoljstva naših klijenata.

Šta vas je opredijelilo na fuziju i na koji način ćete pokušati biti konkurentni među etabliranim imenima?

- Željeli smo stvoriti domaću banku sa snažnom poslovnom mrežom i prepoznatljivošću u cijeloj BiH. ASA Banka ostvaruje bolje poslovne rezultate i klijentima pruža mnogo više nego što su to omogućavale Moja Banka i IK Banka pojedinačno. Cilj nam je bio napraviti neophodni korak ka dodatnom razvijanju domaćeg bankarskog sektora, što u konačnici ima za rezultat jačanje bh. privrede. S obzirom na to da je Uprava i Centrala ASA Banke pozicionirana u BiH, naša prednost je brzina odlučivanja i fleksibilnost u pronalasku najboljih rješenja za klijente. Kao domaća banka veoma dobro poznajemo ekonomsku situaciju u državi, te zahtjeve i potrebe klijenata. To je veoma važan dio poslovanja koji nas diferencira u odnosu na ostale banke koje djeluju u BiH.

Kako privući klijente, zadržati već postojeće i šta će biti u fokusu poslovanja ASA Banke?

- Iako smo novi brend, iza ASA Banke stoji dugodišnje iskustvo u poslovanju, a naši finansijski rezultati koje smo ostvarili prošle poslovne godine pokazatelj su da imamo sve predispozicije da postanemo vodeća domaća banka. Kroz kampanju čiji je osnovni slogan ”Naša i snažna” želimo poslati poruku šta nam je ambicija. Veliki broj klijenata prepoznao je značaj jačanja bankarskog sektora u BiH kroz domaći kapital, a mi se na tome nećemo zadržati. Nastavit ćemo pratiti bankarske trendove koje ćemo uvoditi na naše tržište, s ciljem dodatne modernizacije poslovanja, povećanja tržišnog učešća, zadovoljstva i povjerenja trenutnih i budućih klijenata.

U svojoj kampanji ističete važnost domaćeg kapitala i da ćete snažno učestvovati u razvoju bh. privrede. Kakvi su uopće privredni potencijali naše zemlje? Gdje vidite svoju šansu?

- Bosna i Hercegovina ima veliki privredni potencijal koji nažalost nije dovoljno iskorišten. Za ovu kategoriju klijenata pripremamo novu paletu proizvoda, jer želimo zajedno s njima da doprinesemo razvoju privrede i otvaranju novih radnih mjesta. Mala i srednja preduzeća, drvna industrija, metalna, softverska i tekstilna industrija nude najbolju priliku. Velike šanse nalaze se i u turizmu, čiji prihodi daju ozbiljan doprinos bh. ekonomiji. 

U BiH nema mnogo domaćih banaka. Koliko je važna svijest klijenata o jakoj domaćoj banci?

- Mi smo zaista zadovoljni odzivom klijenata i reakcijom koju smo ostvarili kroz komunikaciju. Sve je veći broj klijenata kojima je važno da koriste usluge domaće banke, prije svega zbog brojnih prednosti na strani usluga, uz benefite za lokalnu zajednicu. Naša snaga se temelji na domaćem kapitalu, zapošljavanju i privrednom razvoju. Upravo zbog toga svakodnevno raste broj novih klijenata, a na nama je da im osiguramo najbolje usluge, te da strateškim pozicioniranjem postanemo ravnopravan igrač sa velikim, svjetskim bankama. Jake i utjecajne države širom svijeta imaju razvijene domaće bankarske sisteme, koji doprinose unapređenju životnog standarda stanovništva. Upravo zbog toga je veoma važno da se u Bosni i Hercegovini uspostavi snažna domaća banka koja može uspješno odgovoriti konkurenciji i građanima ponuditi alternativu. Mi vjerujemo da će ASA Banka napraviti i više od toga. Tu smo da pokažemo da je spoj 60 godina bankarske tradicije i snage modernog poslovanja dobitna kombinacija na putu da budemo najveća domaća banka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti