Ako stranac prespava kod vas, morate to prijaviti policiji i platiti 10 KM

19.05.2017. 16:57 / Izvor: Nezavisne novine
Ako stranac prespava kod vas, morate to prijaviti policiji i platiti 10 KM

Prijava boravka stranog gosta u Bosni i Hercegovini od 13. maja iznosi deset maraka.

Ukoliko neki stranac dođe državljaninu BiH u posjetu kao privatni gost, on po zakonu mora biti prijavljen u najbližoj kancelariji Službe za poslove sa strancima ili policijskoj upravi.

Prijava boravka stranog gosta u Bosni i Hercegovini od 13. maja iznosi deset maraka. U protivnom, plaća se kazna. Nakon odlične prošlogodišnje turističke sezone ove godine BiH očekuje novi rekordan broj stranih gostiju. Iz Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH pojasnili su da ovu taksu ne moraju plaćati hoteli, moteli i drugi organizovani, komercijalni smještaji.

“Za prijave boravka za strane državljane u Službi za poslove sa strancima ili policiji uspostavljena je taksa u iznosu od deset maraka”, rekao je Branislav Mojović iz Službe za poslove sa strancima.

Međutim, ova taksa ne odnosi se na hotelijere, već samo na prijave boravišta za strance koji su u privatnoj posjeti smješteni u privatnom smještaju.

“Hoteli i drugi smještajni kapaciteti imaju zasebne prijave. Oni ovjeravaju knjige stranih gostiju i te ovjere se plaćaju 50 maraka, ali se ta knjiga ovjerava jednom godišnje u Službi za poslove sa strancima. Do sad se ovjera knjige stranih gostiju plaćala pet maraka”, naglasio je Mojović.

Odluka o izmjeni tarife administrativnih taksi objavljena je u Službenom glasniku BiH 5. maja ove godine, a na snagu je stupila osam dana kasnije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti