Počeo 8. Sarajevo Business Forum

22.05.2017. 10:13 / Izvor: Akta.ba
Počeo 8. Sarajevo Business Forum

Sarajevo je danas centar svijeta zahvaljujući Sarajevo Business Forum 2017 (SBF), osmoj međunarodnoj investicijskoj konferenciji.

Sarajevo je danas centar svijeta zahvaljujući Sarajevo Business Forum 2017 (SBF), osmoj međunarodnoj investicijskoj konferenciji, koja je svečano i otvorena u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

Direktor BBI banke Amer Bukvić poželio je dobrodošlicu svim učesnicima i gostima Sarajevo Business Foruma te zahvalio predsjedništvu koje je ponovo sponzor SBF-a.

Kazao je kako je SBF prepoznat kao jedan od najvažnijih poslovno-invesicijskih događaja u regionu. Tokom dva dana SBF očekuje se više od hiljadu vodećih investitora i poslovnih ljudi iz cijelog svijeta.

Predsjednik Islamske razvojne banke (IDB) Bandar M. H. Hajjar prilikom otvranja foruma kazao je da ništa ne može poljuljati vjerovanje da ovorenost može donijeti dobro ovom regionu.

"Nema boljeg mjesta danas na kojem se može primjerom pokazati kako se može investirati u ovaj region", navo je Hajjar.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao je kako je u BiH velika nezaposlenost, a veliki broj mladih odlazi i on je kako navodi u porastu. Stoga smatra treba se zaustaviti trend odlaska, ostaviti se političkih razlika, stvoriti uslove za investitore, investicije treba da se dese i krene zapošljavanje.

Ove godine za SBF su prijavljena 122 projekta iz turizma i trgovine nekretninama, te energetike i obrazovanja, dok je pet projekta već gotovo potpuno ugovoreno i prije početka SBF-a.

Tokom dva dana učesnici Foruma kojih je ove godine više od hiljadu će imati priliku da se upoznaju s mogućnostima ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, ali i zemlje regiona: Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju.

SBF objelodanit će niz projekata iz poljoprivrede, energetike, obrazovanja, finansija, infrastrukture, građevinarstva, usluga, turizma i drugih razvojnih sektora. Na Forumu je prisutan veliki broja uglednih investitora i gostiju među kojima će biti kako je najavljeno i čelni čovjek jedne od najvećih svjetskih avio-kompanija „Emirates“ Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum.

U nastavku Foruma biće održan Panel „One Region- One Economy“ koji će okupiti ugledne govornike među kojima bivše regionalne državnike, te predstavnike Evropske unije, Vijeća ministara BiH, vlada Srbije i Hrvatske te ugledne poduzetnike i predstavnike Evropske banke za obnovu i razvoj.

Također, do kraja dana održat će se i panel o ulozi Jugoistočne Evrope u ekonomskom povezivanju istoka i zapada...

Sutra, drugog dan Foruma u hotelu "Hills",  će bit održan niz sesija. Poseban dio bit će posvećen ulozi evropske perspektive u ekonomskom razvoju. Bit će održani i okrugli stolovi o saradnji Dubaija sa regijom te uvezivanju indonežanske privrede sa poslovnim ljudima sa Balkana.

U okviru Foruma bit će dodijeljene i tradicionalne nagrade Sarajevo Business Bridge Awards.

Forum se i ove godine održava pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

E. Ko

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti