IDDEEA: Od "Muhlbauera" će biti naplaćene kazne zbog nedostatka pasoša

26.05.2017. 08:06 / Izvor: Fena
IDDEEA: Od 'Muhlbauera' će biti naplaćene kazne zbog nedostatka pasoša

IDDEEA zajedno s Vijećem ministara BiH i Ministarstvom civilnih poslova BiH intenzivno radi na rješavanju ovog problema.

Cjelokupan postupak izdavanja putnih isprava u BiH otežan je prvenstveno usljed neispunjavanja ugovornih obaveza aktuelnog dobavljača pasoških knjižica firme "Muhlbauer" d.o.o. Banja Luka, zbog čega će Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) preduzeti radnje s cilju naplate ugovornih kazni.

To je konstatovano na operativnom sastanku s predstavnicima nadležnih organa za izdavanje putnih isprava (kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Javni registar Brčko Distrikta BiH), koji je danas održan u prostorijama IDDEEA-e, uz prisustvo predstavnika Ministarstva civilnih poslova BiH.

Razmatrano je rješavanje aktuelne problematike u procesu izdavanja pasoša, a do koje je došlo zbog tehničkih problema dobavljača pasoških knjižica.

"Navedeno je imalo i ima za posljedicu smanjen kapacitet proizvodnje pasoških knjižica od strane dobavljača kao ugovorne strane u nabavci istih", preciziraju iz IDDEEA-e.

Iz ovih razloga, građani Bosne i Hercegovine trpe značajne posljedice, i pored čvrstih uvjeravanja dobavljača da će osigurati neophodni repromaterijal.

IDDEEA zajedno s Vijećem ministara BiH i Ministarstvom civilnih poslova BiH intenzivno radi na rješavanju ovog problema, te očekuju da će zahtjevi koji se predaju u narednom periodu biti rješeni u zakonskom roku.

Potrebe i prava građana su apsolutni prioritet u cjelokupnom procesu i sve institucije ulažu maksimalne napore kako bi njihova zakonska prava bila ostvarena.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti