Sastanak delegacija BiH i FATF-a: Pozdravljen napredak BiH

30.05.2017. 14:07 / Izvor: Akta.ba
Sastanak delegacija BiH i FATF-a: Pozdravljen napredak BiH

Konstatovan je značajan napredak u provedbi Akcionog plana, koji je Bosna i Hercegovina ostvarila od sastanka održanog u januaru 2017. godine.

 Delegacija Bosne i Hercegovine, predvođena ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Draganom Mektićem i ministrom pravde BiH Josipom Grubešom, održala je u Strazburu sastanak s predstavnicima međudržavnog tijela za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma (FATF) na kojem je razgovarano o provođenju Akcionog plana za Bosnu i Hercegovinu.

Konstatovan je značajan napredak u provedbi Akcionog plana, koji je Bosna i Hercegovina ostvarila od sastanka održanog u januaru 2017. godine. Posebno je prepoznata i pozdravljena politička opredjeljenost Bosne i Hercegovine da provede preuzete obaveze.

Da bi Akcioni plan bio potpuno proveden, preostala su još tri zakonska akta koji se trenutno nalaze u parlamentarnoj proceduri.

Usvajanje tih zakona kod nadležnih parlamenata se očekuje tokom juna 2017. godine, od čega zavisi i termin terenske posjete delegacije FATF-a Bosni i Hercegovini, kao prvi korak u procesu skidanja Bosne i Hercegovine s trenutne “svjetlo sive liste”, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti