Najranjivija karika: Dobavljači Konzuma oprezni i uplašeni za svoju sudbinu

31.05.2017. 16:25 / Izvor: Akta.ba
Najranjivija karika: Dobavljači Konzuma oprezni i uplašeni za svoju sudbinu

Najaktuelnija priča u BiH i regionu posljednih mjeseci je kriza u Agrokoru, odnosno Konzumu.

Najaktuelnija priča u BiH i regionu posljednih mjeseci je kriza u Agrokoru, odnosno Konzumu. Situaciju dodatno pogoršava što pojedini dobavljači prestaju isporučivati robu. Naime, tri firme iz Republike Srpske prestale su isporučivati robu prodavnicama Konzuma, a radi se o Nedomexu s Pala, Veneri iz Banje Luke i Fructa Trade iz Dervente.

Na pitanje da li imaju ikakav komentar na ovaj potez, iz paljanskog Nedomexa rekli su da o tome ne žele razgovarati.

Naime, ovo je samo potvrda da je cijeli proces kroz koji prolazi koncern Agrokor obavijen nekom vrstom neizvjesnosti i straha jer se radi o izuzetno složenom procesu rekonstruisanja i niko ne može ni da pretpostavi kako će se sve završiti. 

"Upravo zbog te neizvjesnosti i sumnje u cijeli taj proces i sumnje da će naplatiti iznos koji im se već duguje privrednici su prinuđeni da prestanu sa isporukom robe prvenstveno Konzumu, ali i ostalim članicama koncerna Agrokor", kazao je za naš portal Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

Podsjeća da je Privredna komora Republike Srpske u aprilu mjesecu uputila poziv preduzećima, odnosno dobavljačima, da dostave podatke o iznosu potraživanja prema Konzumu ili drugim Agrokorovim firmama kćerkama u Bosni i Hercegovini, o rokovima plaćanja, kao i drugim važnim podacima u vezi s poslovanjem s ovim firmama.

"Opet iz straha ili sumnje, na ovaj poziv se također nisu javile sve firme. Na poziv nam se prijavilo oko 30 firmi i iznos koji oni potražuju se kreće oko 7,5 miliona KM, dok se pojedinačni dug kreće od nekoliko hiljada do dva miliona KM", ističe on.

Inače, poslovni portal Akta.ba poslao je upite na adrese više od 10 dobavljača, ali jedina osoba koja se, možemo reći, usudila komentarisati poslovnu suradnju s Konzumom bio je direktor sarajevske mljekare Milkos Adin Fakić koji je kazao da Milkos i njihova kćerka firma koja se bavi distribucijom u njihovoj grupaciji i dalje isporučuju robu Konzumu.

"Ono što je otežavajuća okolnost u toj saradnji jeste manjak komunikacije sa upravom Konzuma BiH. Mi smo odlučni u namjeri da prije sastanka ne poduzimamo nikakve mjere jer želimo biti maksimalno poslovni i korektni. S druge strane, naša obaveza zbog koje se niko ne može i ne smije ljutiti, jeste da sačuvamo kompaniju, njene zaposlenike, farmere i druge dobavljače. U tom smislu spremni smo i odlučni učiniti sve što nam je na raspolaganju", kazao je direktor Milkosa za portal Akta.ba.

Dodao je da sarajevska mljekara Milkos i članice grupacije sarađuju sa Konzumom dugi niz godina, te da se saradnja proširila prije 3 godine kada su dogovorili poslovno-tehničku i naučnu saradnju sa članicama Agrokor grupacije, što je veoma koristilo njihovoj farmi Spreča koja je najveći poljoprivredni proizvođač u BiH.

"Istovremeno smo radili trgovinu sa Konzumom BiH u okvirima koje smo dogovorili uz obostranu saglasnost. Mi se nadamo da ćemo moći nastaviti raditi bez obzira na narušeno povjerenje. Svima u ovoj krizi cilj je stabilno tržište, garancije za redovnost plaćanja i kontinuitet u saradnji. Svakako ovim putem želimo pohvaliti saradnju sa ostalim tržnim lancima", naglasio je Fakić.

Dakle, sasvim je jasno da je situacija veoma teška, a uzajamno povjerenje narušeno.

U većini Konzumovih trgovina vidljive su prazne i poluprazne police prazne, dok se neke pokušavaju preraspodjelom stvari prividno učiniti popunjenima.

Nakon više održanih sastanaka bh. vlasti i uprave Agrokora, u fokus se posebno stavljalo pitanje dobavljača.

"Oni su najranjivija karika, jer ukoliko ono ne bude riješeno čitav sistem će biti u opasnosti", rekao je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Sastanak Konzuma sa preko 90 domaćih dobavljača

S druge strane, iz Konzuma BiH je za portal Akta.ba rečeno da sarađuju s više od 1200 dobavljača i da se sa većinom dobavljača saradnja odvija neometano.

"S manjim brojem dobavljača, koji ne sudjeluju značajnije u prometu Konzuma, a imaju određene zahtjeve i uvjetuju nastavak saradnje i redovnu isporuku, se kontinuirano razgovara na komercijalnim osnovama", kazala je za naš portal Selma Ovčina, PR Konzuma BiH.

S ciljem otvorenog dijaloga za četvrtak i petak planirani su i sastanci direktora Konzuma BiH i njegovog tima s preko 90 domaćih dobavljača na kojima će se detaljno prezentovati koraci budućeg poslovanja te rješavanje eventualnih otvorenih pitanja.

"Svi poslovni procesi u Konzumu BiH odvijaju se redovno, uz pojačani interes dobavljača, zaposlenika, državnih institucija, medija i javnosti. S ciljem transparentne komunikacije sa svim dionicima na tržištu jučer je održan i sastanak u Vladi FBiH s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem, predsjednikom Udruženja poslodavaca Adnanom Smailbegovićem te predsjednicom Sindikata trgovine Mersihom Beširević. Na sastanku su, uz ostale teme o kojima se razgovaralo, demantovane i različite netačne informacije o broju zaposlenih i navodnim brojnim otpuštanjima u Konzumu i još je jednom naglašeno da Konzum čini sve kako bi se sačuvala radna mjesta te uvjeti i prava koja zaposlenici danas imaju u Konzumu, a koja su među najboljima u sektoru trgovine na tržištu BiH", dodala je ona.

Podsjetila je da je krajem prošle sedmice, na sastanku pred Vijećem ministara BiH, te predstavnicima Vlade FBiH i RS, izvanredni povjerenik Vlade RH Ante Ramljak predstavio novi koncept budućeg poslovanja maloprodaje u BiH koji predviđa ponovno uvođenje brenda Mercator na tržište BiH. Ovaj plan bi, navodi, osigurao dodatnu stabilnost poslovanja i sigurnost radnih mjesta te uredno podmirivanje obaveza prema svim dobavljačima i državnim institucijama.

"Radi se još o prijedlogu s obzirom da formalna odluka o njegovoj realizaciji još nije potvrđena od strane Uprava Poslovnog sistema Mercator i Konzuma, što se uskoro očekuje. Konzum ima značajan tržišni udio u BiH koji namjerava planiranim uvođenjem brenda Mercator ne samo zadržati nego i povećati te osnažiti svoju tržišnu poziciju. Konkurencija na naše poteze ne gleda pasivno, pa špekulacije koje se pojavljuju u javnom prostoru treba posmatrati i u tom kontekstu", zaključuje Ovčina.

S.Bijedić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti