Proizvođači namještaja iščekuju donošenje novog zakona o šumama u FBiH

05.06.2017. 08:08 / Izvor: Akta.ba
Proizvođači namještaja iščekuju donošenje novog zakona o šumama u FBiH

Proizvođači namještaja očekuju da se u Federaciji BiH što prije usvoji novi zakon o šumama.

Proizvođači namještaja očekuju da se u Federaciji BiH što prije usvoji novi zakon o šumama, čime se stvaraju uvjeti za donošenje odluke o kriterijima za raspodjelu drvnih sortimenata iz državnih šuma - izjavio je za Fenu predsjednik Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore BiH Suad Ećo.

Naime, neophodno je utvrditi koliko ko ima pravo na dodjelu sirovina na godišnjem nivou, pri čemu se sugeriše da prioritet imaju priozvođači namještaja finalnih proizvoda. Poznato je da imamo dva i po više prerađivačkih kapaciteta od raspoloživog etata sirovine.

"Način na koji se trenutno odvija gospodarenje šumama je upitan i neodrživ, te se drvna industrija susreće s mnogim problemima", istakao je Ećo.

Nacrtom Zakona o šumama definirano je da je "korisnik šuma obavezan šumske drvne sortimente prodavati po tržišnim cijenama i na transparentan način, a u skladu s propisom koji donosi Vlada FBiH kojim se regulira način prodaje šumskih drvnih sortimenata“.

Jedan od kriterija za bodovanje kupaca iz navedenog stava jeste "stepen dovršenosti proizvoda od drveta“.

"Na osnovu toga, najveću prednost trebaju dobiti firme koje imaju finalni proizvod. Po drugom kriteriju, firme koje se bave preradom (pilane i prerađivači), a treći su trgovci koji trguju tom sirovinom", smatra Ećo.

Prema sadašnjem stanju, sirovina se izvozi i rasprodaju se resursi po najnižim mogućim cijenama, umjesto da se osigura drvo za domaće proizvođače.

"Dakle, sirovine ima dovoljno samo što nije kvalitetno raspoređena, a to znači da prvo treba zadovoljiti potrebe domaćeg tržišta, pa ako nešto ostane onda plasirati na druga tržišta. To mora biti kontrolirano", ističe.

U tom pogledu ukazuje da je Crna Gora prije tri mjeseca zabranila izvoz svojih sirovina, trupaca i poluproizvoda, a i u Hrvatskoj je ograničen izvoz.

Naglašava da će zbog nekotrolirane sječe BiH veoma brzo ostati bez šume dodajući da se proizvođači ne slažu s činjenicom koja se proteklih dana pojavila u medijima da "ogroman kapital leži u šumama i da se taj resurs treba maksimalno iskoristiti“.

"Slažemo se da se taj resurs treba iskoristiti ali samo kao osnovna sirovina za proizvođače namještaja, a ne kao 'trgovinska roba'. S maksimalnim iskorištenjem moglo bi doći do još veće nekontrolirane sječe šume i zato zagovaramo da se taj proces ograniči. Također, potrebno je podići svijest o korištenju vrsta drveta. Naprimjer, bukva se treba isključivo koristiti za proizvodnju namještaja, gdje postoji veći stepen obrade i veći koeficijent dodatne vrijednosti. Zato se ne smije dozvoliti da se takvo kvalitetno drvo koristi za ogrev ili u neke druge svrhe",  poručio je.

Član Grupacije drvne industrije u Privrednoj komori FBiH Muhamed Pilav potvrdio je da je u znatnom porastu divlja sječa šume budući da u Federaciji BiH devet godina nema zakona o šumama. 

"Procjena stručnjaka je da se više od 50 posto sortimenata ukrade. To pokazuje da najdragocjenijim resursom, koje je vlasništvo građana veoma loše upravljamo. Pored toga što se ova polovina nelegalno posiječe veća količina ide na izvoz u niskim fazama prerade u obliku daske i letve", ocijenio je Pilav.

Iz navedenog razloga, smatra da je neophodno što prije donijeti zakon o šumama da bi se stvorili uvjeti da se podzakonskim aktima odrede kriteriji za raspodjelu sirovine.

"Nadamo se da će ti kriteriji da favorizuju firme koje zapošljavaju najviše ljudi i koje stvaraju najveću dodatnu vrijednost. Sve vrste drveta lišćari i četinari trebali bi se isključivo koristiti za proizvodnju finalnih, a ne da se izvoze poluproizvodi, jer se prozvodnjom finalnih prozvoda stvara najveća korist za cijelo društvo", zaključio je Pilav povodom donošenja novog zakona o šumama u Federaciji BiH.   

Uporedo s prijedlogom zakona o šumama Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva uradilo je Šumarski program FBiH, a u narednih mjesec do dva može se očekivati i završen dokument inventura šuma.

To su također dva strateška dokumenta koja uz zakon o šumama prave dobre pretpostavke za planiranje u oblasti šumarstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti