"Energa" će u naredna tri dana okupiti više od 100 izlagača iz 15 zemalja

05.06.2017. 13:14 / Izvor: Akta.ba
'Energa' će u naredna tri dana okupiti više od 100 izlagača iz 15 zemalja

Sarajevo će u naredna tri dana, od 06. do 08. juna biti energetski centar regije, istakli su danas članovi Organizacionog odbora Projekta "Energa".

Sarajevo će u naredna tri dana, od 06. do 08. juna biti energetski centar regije, istakli su danas članovi Organizacionog odbora Projekta "Energa" na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Na pres-konferenciji su govorili Zlatko Alidžanović, predsjednik Uprave programa "Energa 2017", Mirsad Đonlagić, Predsjednik Inicijativnog odbora Projekta "Energa“, Muris Pozderac ispred Vanjskotrgovinske komore BiH, te Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH

Nakon što je Energa u proteklih šest godina uspješno realizovana u Tuzli, sajamski prostor je ove godine postavljen u Sarajevu, koje će u tri sajamska sajan biti regionalni energetski centar.

"Ove godine ćemo primiti više od jedan ipo više izlagača nego Tuzli, što je i bio jedan od razloga da ovaj projekat preselimo u Sarajevo", kazao je Alidžanović.

Energa će okupiti više od 100 izlagača koji će prestaviti svoje proizvode, projekte, ideje i usluge kompanija iz 15 evropskih zemalja, te okupiti više od 150 eminentnih učesnika sadržajnog konferencijskog programa.

"Ovo je jedna privredna grana koja svakog dana dobija sve više na značaju. Energa je jedan spoj sajamskog i konferencijskog programa za impozantnim ciframa i zanimljivim sadržajima koji će napraviti određeni pomak kada je energetski sektor u pitanju", kazao je Đonlagić, dodajući da su izuzetno ponosni i zadovoljni sa onima koji su podržali ovaj projekat.

Interesanto je da se, kako je dodao, "Energa  2017", odnosno pres-konferencija kojom se najavljuje ova privredna manifestacija, održava upravo na Međunarodni dan zaštite okoliša.

"Energa će s impresivnim konferencijskim programom, brojem učesnika, sjajno dizajniranim štandovima pokazati da se radi o manifetsaciji koja će napraviti određene pomake kada se radi o  energetskom sektoru BiH", istakao je Đonlagić. 

Muris Pozderac, ispred Vanjskotrgovinske komore, kazao je da je ovo jedan od rijetkih usko specijaliziranih sajmova koji se od prvog izdanja izuzetno dobro pozicionirao i danas zauzima prva tri mjesta kada je u pitanju energetski sektor.

"Organizatori su prepoznali značaj povezivanja, tako da je sajam koncipiran i kao B2B. Dakle, ovo nije sajam otvorenog tipa, već je specijaliziran tako što su izlagači i posjetioci usko vezani poslovima koje oni vode. Radi se o mjestu gdje se donose odluke i dogovoraju veliki poslovi", naglasio je Pozderac.

Ovo je jedan od prvih sajmova, dodao je, koji je uveo novine kada je u pitanju sajamsko poslovanje u našoj zemlji i predstavlja izuzetan marketinški alat za sve kompanije u ovom sektoru, izuzetno značajnim za BiH.   

Potpredsjednik Privredne komore FBiH i član Organizacionog odbora Mirsad Jašarspahić također je naglasio veliki značaj energetskog sektora u BiH.

"PKFBiH je tradicionalno partner sajma iz razloga što se dotiče velikog broja naših firmi. Energetski sektor sigurno zauzima najvišu ljestvicu kada je riječ o strategiji ove države i njenim strateškim projektima. Ujedno je to sektor koji ima najveći faktor širenja i povezivanja s drugim djelatnostima, pa je najveći broj radnih mjesta povezan upravo za ovaj sektor", naveo je Jašarspahić.   

"Kroz naše članstvo u PKFBiH veliki broj kompanija je upravo u energetskom i metalskom sektoru stoga smo prepoznali da je ovaj specijalistički sajam vrlo bitan za sve naše članice", dodao je on.

Govoreći o izlagačima iz inostranstva Jašarspahić je naglasio da češka delegacija svake godine povećava broj kompanija na zajedničkom nastupu što govori da su prepoznali koliko je značaj biti na ovom sajmu.

"Ovo je sajam na koji dolaze ljudi i kompanije koji tačno znaju šta im treba i koga traže bez obzira na to da li se dešava u Tuzli ili Sarajevu. O tome svjedoči i potreba da  se sajam ove godine postavi u Sarajevu da bi se izašlo ususret svim izlagačima i potencijalnim partnerima", kazao je Jašarspahić.   

Inače, tradicionalni međunarodni Projekt „Energa“, jedinstveni energetski događaj u regiji koji kroz sajamsko-konferencijske sadržaje već sedmu godinu zaredom tretira oblasti energije, rudarstva i prateće industrije, ove godine će od 6. do 8. juna biti održan u sajamskom prostoru Centra Skenderija u Sarajevu.

Kroz kolektivne nastupe predstavit će se osam kompanija pod okriljem Ambasade Velike Britanije u BiH, zatim 12 kompanija iz Češke Republike koje su zapažen nastup imale I na ranijim sajmovima Energa, kao i značajan broj izlagača koji tradicionalno dolaze iz Poljske I Njemačke.

Konferencijski program će u tri sajamska dana tretirati brojna pitanja I odgovore iz oblasti energetskog sektora, s posebnim osvrtom na strateške energetske prioritete I investicijske potencijale BiH.

Kroz "Dane Elektroprivrede" bit će predstavljeni brojni projekti i planirana ulaganja najvećeg energetskog koncerna BiH.

Kanton Sarajevo će kroz sesije prezentirati svoje energetske i komunalne projekte, dok će posebni paneli biti posvećeni tržištu električne energije, energijskoj efikasnosti, obnovljivim izvorima energije I bioenergiji.

Projekt "Energa 2017“ održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Vlade Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva.

Partneri su Vanjskotrgovinska komora BiH i Privredna/ Gospodarska komora Federacije BiH.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti