Svi benefiti od realizacije projekta grijanja Sarajeva iz TE Kakanj

06.06.2017. 13:42 / Izvor: Akta.ba
Svi benefiti od realizacije projekta grijanja Sarajeva iz TE Kakanj

Predstavljen je Projekat opravdanosti snabdijevanja toplinskom energijom do /i Sarajeva iz TE kakanj.

U konferencijskom dijelu Međunarodnog sajma energetike "Energa" u sklopu "Dana Elektroprivede BiH" predstavljen je Projekat opravdanosti snabdijevanja toplinskom energijom do /i Sarajeva iz TE Kakanj čijom bi se realizacijom postigli brojni benefite za kompletnu društvenu zajednicu, a među njima su svakako najvažniji energetski, okolinski i socioekonomski benefiti.

Elma Redžić iz Sektora za strateški razvoj JP Elektroprivreda BiH, kazala je kako je primarni cilj ovog projekta dugoročno i pouzdano snabdijevanje toplinskom energijom područja do i Sarajeva na bazi domaćeg energetskog resursa.

Među ciljevima projekta je i proširenje mreže snabdijevanja toplinskom energijom na ovom području, značajno smanjenje emisija, posebno CO2, (dominantno u gradu Sarajevu) koje se emituju iz postojećih kotlovnica i malih ložišta, te uvođenje visokoefikasne kogeneracije u proizvodni portfolio EPBiH radi poboljšanja okolinskog aspekta proizvodnje električne i toplinske energije. Na ovaj način se ujedno, kako je dodala, stvaraju uslovi za provođenje odredbi iz Direktive o energetskoj efikasnosti.

"TE Kakanj trenutno instalirana dva kogenerativna bloka (blokovi 5 i 6) originalne snage po 110 MWe (nakon modernizacije, snaga blokova je po 118 MWe), sa mogućnošću izdvajanja topline po 150MWt sa svakog bloka. Treći instalirani blok od 230  MWe (Blok 7), po njenim riječima, mogao bi nakon odgovarajuće prilagodbe na turbinskom izdvajanju postati kogeneracijski blok sa regulisanim bar jednim oduzimanjem, sa instaliranom toplinskom snagom od 300 MWt"', kazala je Redžić te navela kako je finansijski okvir projekta procjenjen na oko 230 miliona KM.

Dodaje kako se realizacijom ovog projekta povećava sigurnost snabdijevanja toplinskom energijom, zatim u potpunosti bi bili korišteni domaći prirodni resursi uz ostvarenje visokoefikasne kogeneracije, te obezbjeđenje diverzifiakcije izvora topline.

"Dovođenje ovako kompleksnog projekta do faze realizacije u današnjoj situaciji prije svega je povezano sa kapacitetom EPBiH, ali i Vlade FBiH, Vlade Kantona Sarajevo i Vlade ZD Kantona, da obezbijede sve neophodne uslove, te isti stave u vrh prioriteta izgradnje infrastrukturnih projekata", kazala je Redžić.

Napomenula je kako je izrada Studije opravdanosti snabdijevanja toplinskom energijom iz TE Kakanj područja do/i Sarajevo finansirana iz sredstava EPBiH i Fonda za zaštitu okoliša FBiH u podjednakom omjeru (50:50 posto).

Uz sve navedeno zaključila je Redžić se doprinosi i poboljšanju imidža gradova kroz uvođenje grijanja na bazi visokoefikasnih tehnologija, uz doprinos energetskoj efikasnosti na regionalnom i nacionalnom nivou.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti