Business café: Najvažnija karika svake organizacije su ljudi

11.06.2017. 09:15 / Izvor: Akta.ba

Govornici na eventu su bili Miroslav Vukajlović, vlasnik firme Spektar i Ljiljana Kunosić, izvršna direktorica najvećeg trgovačkog lanca Bingo d.o.o. iz Tuzle.

U organizaciji Golden office-a d.o.o. u četvrtak je u restoranu Hotela Talija održan Drugi Business café pod nazivom “Kako pronaći i zadržati vrhunske zaposlenike“. Event je namjenjen malim i srednjim preduzetnicima te određenom broju mladih ljudi koji žele ući u svijet preduzetništva. Cilj eventa je  da pozitivne i uspješne priče govornika  podstaknu  prisutne na preduzetništvo te da networkingom se kreira pozitivnija preduzetnička klima.

Govornici na eventu su bili Miroslav Vukajlović – vlasnik Agencije za posredovanje u zapošljavanju Spektar iz Banjaluke i Ljiljana Kunosić, izvršna direktorica najvećeg trgovačkog lanca Bingo d.o.o. iz Tuzle.

Miroslav Vukajlović je istakao važnost dodatnog usavršavanja i obrazovanja i naglasio je da se sa obrazovanjem ne završava nakon srednje škole niti fakulteta već da je došlo vrijeme cjeloživotnog učenja. Kada su u pitanju poslodavci i odabir adekvatnih radnika, Miroslav nas je upozorio na poteškoće koje se javljaju prilikom odabira uposlenika, kako je to veoma kompleksan proces, ali onog momenta kada odaberemo saradnike koje ćemo zaposliti treba da im poklonimo potpuno povjerenje, ali i odgovornosti. Najvažnije je imati kompetentne ljude u firm i zadržati ih dugoročno. Miroslav je neko ko je posredovao u zapošljavanju na hiljade radnika i zaključio je da je to zaista jedan kompleksan proces koji uključuje mnogo radnika, ali ono što je on izdvojio kao najvažnije jeste to da je potencijalni radnik spreman uhvatiti se u koštac sa svakim problemom, da je vrijedan i poduzetan, a sve ostalo se može naučiti dodatnim edukacijama i usavršavanjem.

Ljiljana Kunosić je naglasila da je prilikom upravljanja sa velikim brojem ljudi, kao što je slučaj sa Bingom d.o.o. na čijem je ona čelu, izuzetno važno odnositi se prema svima na jedan prijateljski i ljudski način jer uposlenici više od svega cijene lijepu riječ, osmijeh nadređenih i ljubazan gest. Dodala je da se svaka odluka, pa i ona sa lošim posljedicama po radnika, može donijeti i saopštiti na lijep i korektan način, tako da svaka strana ode zadovoljna, a svakako one najbolje radnike potrebno je dodatno motivisati i nagraditi kako bi dali još više za kompaniju. Njena poruka na kraju je bila da se ništa ne postiže preko noći, ni uspjeh, ni odnos sa ljudima već da je potrebno vrijeme da postave kvalitetni temelji, što pokazuje upravo kompanija koju ona vodi.

Na kraju su gostima podijeljene i adekvatne nagrade u vidu edukacija i knjige Sam svoj gazda Kristine Ercegović, osnivačice Business café-a.

Networking je nastavljen nakon formalnog dijela programa, a sljedeći event je najavljen za septembar.

Organizatori su se zahvalili svojim sponzorima i medijskim pokroviteljima koji su prepoznali ideju i koncept Business café-a i njegov značaj za RS i podržali organizaciju ovog jedinstvenog poslovnog događaja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti