Šarović: Izrađen prednacrt strateškog plana ruralnog razvoja BiH

15.06.2017. 09:05 / Izvor: Fena
Šarović: Izrađen prednacrt strateškog plana ruralnog razvoja BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović kazao je da je izrađen prednacrt strateškog plana ruralnog razvoja BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović kazao je da je izrađen prednacrt strateškog plana ruralnog razvoja BiH i najavio da, ukoliko najviše za dva i po mjeseca u formi nacrta bude upućen u daljnju proceduru, postoji šansa da BiH uđe u IPA II, čime bi poljoprivrednom sektoru bilo osigurano oko 250 miliona KM.

Šarović je to izjavio odgovarajući na pitanje poslanice Demokratske fronte (DF) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Maje Gasal-Vražalice BiH u vezi nepostojanja državne strategije za poljoprivredu, što, kako je rekla ova poslanica, dovodi do gubljenja ogromnih sredstva iz IPA fondova.

Šarović je podsjetio da ranije nije postojao politički dogovor o tom pitanju, ali da je u međuvremenu Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa postiglo saglasnost s resornim ministarstvima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

- Izradili smo prednacrt dokumenta koji je trenutno na diskusiji i raspravi - pojasnio je Šarović te izrazio očekivanje da će za najduže dva i po mjeseca nacrt strategije biti upućen u daljnju proceduru usvajanja.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Denis Bećirović je u dijelu sjednice Predstavničkog doma PSBiH posvećenom poslaničkim pitanjima, postavio pitanje zašto nadležni državni organi još uvijek nisu zaključili ugovor s Islamskom zajednicom (IZ) u BiH, kao što su to učinili s katoličkom i pravoslavnom crkvom.

Bećirević smatra da se radi o pravnoj nejednakosti te da se ovim ne šalje dobra poruka.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac podsjetila je da je i ranije odgovarala na ovo pitanje te da je njen posljednji odgovor glasio da je Vijeće ministara spomenuti ugovor proslijedilo Predsjedništvu BiH na daljnju proceduru.

Kako je kazala, po informacijama koje je Ministarstvo dobilo od Predsjedništva BiH, završeno je usaglašavanje teksta osnovnog ugovora s IZ u BiH, s primjedbama koje je dao predsjedavajući Predsjedništva Mladen Ivanić, a da je u toku usaglašavanje s primjedbama koje je dao član Predsjedništva Dragan Čović.

- Prema dobijenim informacijama iz Predsjedništva, izražavam optimističan stav da će se vrlo brzo ugovor naći na sjednici Predsjedništva BiH - dodala je Borovac.

Bećirović, međutim, ne vidi razloga za optimizam, te je ustvrdio da najmanje jedan od tri člana Predsjedništva BiH pravi opstrukcije u vezi s ovim ugovorom. 

Jedno od pitanja tokom današnje sjednice Predstavničkog doma PSBiH postavila je poslanica DF-a Hanka Vajzović, a odnosilo se na raspodjelu sredstava iz, kako je rekla, takozvanih tekućih rezervi budžetskih sredstava stavljenih na raspolaganje visokim bh. dužnosnicima.

Poslanica DF-a je upitala na osnovu kojih propisa ili propisanih kriterija članovi Predsjedništva BiH, kao i predsjedavajući Vijeća ministara i njegovi zamjenici, određuju korisnike ovog javnog novca.

Napomenula je da spisak onih kojima su dodijeljena ova sredstva objavljen u Službenom glasniku, ali da se ne zna koji je razlog zbog čega je nekom taj novac doniran.

- Radi se o 720.000 KM, ili na šest ljudi, po 120.000 KM - dodala je.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na ovo pitanje je odgovorio u svoje lično ime, jer, kako je rekao, ne može govoriti uime kolega, pogotovo ne članova Predsjedništva.

Kazao je da nije tačno da se radi o 120.000 KM po osobi te napomenuo da je prošle godine predsjedavajući Vijeća ministara i njegovi zamjenici nisu imali uopće na raspolaganju spomenuta sredstva i da su ih imali samo članovi Predsjedništva BiH.

- Za 2017. godinu članovi Predsjedništva imaju na raspolaganju po 120.000 KM, a predsjedavajući Vijeća ministara i dva zamjenika po 60.000 KM - precizirao je.

Predsjedavajući Zvizdić kazao je da ima Odluku o kriterijima za dodjelu sredstava, s vrlo jasno propisanim kriterijima kroz koju svi zahtjevi prolaze određene evaluacije, nakon čega se odlučuje o dodjeli sredstava.

Informirao je poslanicu DF-a da je u ovoj godini dosada donio četiri takve odluke u ukupnom iznosu od 12.500 KM, od čega je 9.500 KM dodijeljeno za projekte iz oblasti obrazovanja, nauke i istraživanja te 3.000 za pomoć u liječenju teško bolesne djevojčice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti