Destilerije u BiH počinju otkup smilja

15.06.2017. 10:03 / Izvor: Federalna.ba
Destilerije u BiH počinju otkup smilja

Kako bi sezona bila spašena, formiran je prijedlog da destilerije, prerađuju smilje i naplate se uzimanjem dijela proizvoda.

Upravni odbor Grupacije proizvođača i prerađivača smilja i predstavnici nekoliko destilerija postigli su dogovor koji bi mogao spasiti sezonu za uzgajivače smilja koji su se našli u problemima zbog poremećaja na svjetskom tržištu ulja i niske otkupne cijene.

Kako bi sezona bila spašena, formiran je prijedlog da destilerije, u skladu sa svojim mogućnostima, prerađuju smilje i naplate se uzimanjem dijela proizvoda. Destilerije bi naknadno pristupile otkupu ostatka ulja od proizvođača, u skladu s potrebama tržišta.

"Mi smo evidentirali sedam-osam destilerija u skladu s njihovim proizvodnim kapacitetima, koje su voljne pokrenuti svoje pogone na način da se olakša proizvodnja ne izlažući poljoprivredne proizvođače finansijskom naporu plaćanja usluge destiliranja, što znači da će se ta usluga moći platiti i u ulju", kazao je za FTV Dinko Dujmović, predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivađivača smilja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti