Zajednička sjednica Vijeća ministara i Vlade Hrvatske 6. jula u Sarajevu

17.06.2017. 11:18 / Izvor: Fena
Zajednička sjednica Vijeća ministara i Vlade Hrvatske 6. jula u Sarajevu

Zajednička sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske planirana je za 6. juli u Sarajevu.

Zajednička sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske planirana je za 6. juli u Sarajevu.

"Predviđenim planom zajedničke sjednice kandidovana su pitanja koja nisu riješena u prethodnom periodu, a u interesu su obiju zemalja. U fokusu te sjednice bit će teme iz oblasti transportne infrastrukture, razmatranje sporazuma, memoranduma, protokola i ugovora između dvije zemlje, trgovinska razmjena, teme iz oblasti pravosuđa", .izjavio je za Fenu ministar komunikacija i prometa BiH te predsjedavajući Koordinacionog odbora za pripremu zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske Ismir Jusko.

Kada je riječ o nadležnostima Ministarstva komunikacija i prometa BiH, kako je dodao Jusko, kandidirane teme su gradnja mosta na  Savi kod Gradiške, projekt izgradnje Jadransko-jonske autoceste, razmatranje sporazuma  Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o korištenju i održavanju cestovnih graničnih mostova na zajedničkoj državnoj granici, Prijedlog Sporazuma o delegiranju usluga u zračnoj plovidbi, postupak zaključivanja Sporazuma o željezničkim graničnim prijelazima, te uspostava Zajedničkog tima za pregovore s Republikom Hrvatskom o primjeni Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora i razgraničenja na moru.

"Pitanje gradnje mosta Kopno - Pelješac, u tehničkom smislu, rješavano je krajem 2006. godine. Naime, između ostalih sastanaka, 7. decembra  2006. održan je sastanak stručnih grupa Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske  i tada su usaglašeni tehnički detalji mosta", naveo je Jusko.  

Po njegovim riječima izgradnja mosta preko Save kod Svilaja napreduju planiranom dinamikom, s tim što je "Hering" Široki Brijeg nositelj poslova, nakon promjene poslovnih odnosa u Konzorciju s Viaduktom.

"Nakon višegodišnjeg zastoja, intenzivne aktivnosti Ministarstva s Ministarstvom mora, prometa i  infrastrukture Republike Hrvatske rezultirale su okončanjem postupka imenovanja članova Zajedničkog operativnog tijela, koje je usaglasilo 29. juni tekuće godine u Gradišci kao datum i mjesto održavanja sastanka na kojem će biti usaglašeni daljnji koraci, od kojih je jedan priprema tenderske dokumentacije, kako bi gradnja počela do polovine 2018. godine, odnosno u vrijeme nižeg vodostaja Save", dodao je Jusko.

Naveo je da izgradnju navedenih mostova u jednakim omjerima, zajednički finansiraju Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

Inače, Koordinacioni odbor zadužen je za organizacionu, sigurnosnu, protokolarnu i medijsku pripremu zajedničke sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske. Koordinacioni odbor djeluje putem  pododbora, a informacije o pripremnim aktivnostima pododbori su dužni dostavljati Koordinacionom odboru kontinuirano.

Za predsjedavajućeg Koordinacionog odbora imenovan je Ismir Jusko, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, te su već održani sastanci s predsjedavajućima pododbora i sve ide predviđenom dinamikom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti