Zbog većih cijena drva Destilaciji milion maraka dodatnih troškova

28.06.2017. 08:32 / Izvor: Nezavisne novine
Zbog većih cijena drva Destilaciji milion maraka dodatnih troškova

Nove cijene destilacionog drveta iz "Šuma RS", koje su povećane za 22,5 odsto na godišnjem nivou, napraviće Destilaciji dodatne troškove od milion maraka.

Nove cijene destilacionog drveta iz "Šuma RS", koje su povećane za 22,5 odsto na godišnjem nivou, napraviće nam dodatne troškove od milion maraka, poručili su juče iz Uprave preduzeća "Destilacija" iz Teslića.

Naime, sa 43 marke po kubnom metru, koliko je ranije koštalo drvo, cijena je narasla na 52,7 KM po kubiku, što će, kako tvrde iz ovog preduzeća, ne samo ugroziti poslovanje, već i budućnost firme dovesti u pitanje.

Sa druge strane, iz "Šuma Republike Srpske", koje su isporučilac destilacionog drveta, ne vide ništa sporno jer su, kako kažu, u pregovorima u vezi s novim ugovorom učestvovali i predstavnici "Destilacije", koji su prihvatili prijedlog ugovora s novim cijenama. "Zauzvrat, dobiće kvalitetnije drvo i njegovu veću iskorištenost", poručuju iz ovog javnog preduzeća. Novo Škrebić, direktor "Destilacije", kaže kako je to prihvaćeno samo zato jer je preduzeću prijetilo zaustavljanje proizvodnje, čime bi bili ugroženi milionski ugovori s inostranim partnerima.

"Ovo je bila zaista teška odluka i prvi put moram da priznam da ne mogu garantovati krajnji ishod. Za mnoge je ovo možda i nerazumna poslovna odluka, ali moram da kažem da je ona bila i jedina moguća. U suprotnom, postrojenje, odnosno naša proizvodnja bila bi zaustavljena", kazao je on i dodao da neredovno snabdijevanje osnovnom sirovinom ovog preduzeća od strane "Šuma RS" traje šest godina, te da je ovih dana kulminiralo.

Tvrdi da je ovo preduzeće dobijalo sirovinu ispod svih normi i principa kada je u pitanju kvalitet, s obzirom na to da se radi o sirovini koja ostane poslije izvoza ogrevnog drveta, a da je sa druge strane njena cijena bila najskuplja u Evropi, što, kako tvrdi, može i dokazati.

"Kada su u pitanju sporne količine, odgovorno tvrdim da je isključiv razlog nedostatka sirovina to što 'Šumama RS' nisko vrijedni sortimenti nisu prioritet u radu, a ne objektivni nedostatak količina", kazao je Škrebić i dodao kako se ovakvim djelovanjem "Šuma RS" krše odluke i zaključci Vlade RS o poštovanju ugovorene isporuke sortimenata u maksimalnom iznosu. Risto Marić, direktor "Šuma RS", kazao nam je kako je teslićko preduzeće iz destilacionih drvnih sortimenata koje je ranije koristilo dobijalo manje svojih proizvoda, nego što će to sada biti slučaj.

 "Da bi imali količine koje su im neophodne, a kojima mi ne raspolažemo, ponudili smo im kvalitetniji drvni šumski sortiment s važećim cijenama. Njime dobijaju veću iskorištenost i veće količine sirovine koju proizvode", kazao nam je Marić.

 Negira da su "Šume RS" na bilo koji način prisilile "Destilaciju" na novi cjenovnik jer, kako je poručio, danas niko nikoga ne može da prinudi da kupi nešto što mu ne odgovara.

 Inače, akcionarsko društvo Hemijska industrija "Destilacija" Teslić u posljednjih 15 godina svrstava se među najstabilnije kompanije u Republici Srpskoj sa, iz godine u godinu, konstantnim rastom poslovanja. Ovo preduzeće, s tradicijom dugom 120 godina, koje trenutno zapošljava 360 radnika, većinu svojih proizvoda izvozi na tržište EU.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti