Dedić: Zajedno s malinarima pokušavamo naći rješenje postojećih problema

03.07.2017. 09:12 / Izvor: Fena
Dedić: Zajedno s malinarima pokušavamo naći rješenje postojećih problema

Po njegovim riječima, i proizvođači i otkupljivači moraju da shvate da ovise jedni o drugima.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić izjavio je Feni da to Ministarstvo već duže vrijeme sarađuje s malinarima i da pokušavaju zajedno da nađu rješenja postojećih problema.

Ministar Dedić podsjeća da su prije dvije sedmice formirali i radnu grupu u kojoj su predstavnici otkupljivača, predstavnici Asocijacije „Zajedno za bh. malinu“ i Saveza udruženja proizvođača jagodičastog voća, te ministarstva, akademske zajednice i struke i ta grupa je do sada održala nekoliko sastanaka.

"Mislim da je veoma bitno da djelujemo udruženi", istaknuo je ministar Dedić.

Po njegovim riječima, i proizvođači i otkupljivači moraju da shvate da ovise jedni o drugima, tako da u njihovom odnosu mora biti što više saradnje i kompromisa.

"Moram priznati da sam neprijatno iznenađen saopštenjem Udruženja otkupljivača koje odlično zna da je naredne sedmice planiran završni sastanak radne grupe i da ćemo tada predstaviti mjere podrške malinarstvu koje smo zajednički dogovorili. Ovo nije trenutak da se izlazi u javnost s nekim ishitrenim analizama i projekcijama cijena. Želim da vjerujem da ovo nije pokušaj zloupotrebe dobre volje Vlade Federacije koja je izrazila spremnost da pomogne malinarima i da otkupljivači ne misle da se malinari umjesto da žive od svog rada trebaju naći na budžetu", kaže ministar Dedić.

Intervencija Vlade je, kako navodi, tek krajnje rješenje.

"Malinarstvo je jako perspektivna grana poljoprivrede i ne smije postati socijalni slučaj. Potpuno razumijem ogorčenje malinara. Otkupna cijena od 1,5 marke je zaista neprihvatljiva i ona ne smije ostati na tom nivou. Nadam se da ćemo već naredne sedmice, kao što je to i ranije dogovoreno, postići riješenje zadovoljavajuće za sve", zaključio je ministar Dedić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti