U Sarajevu javna rasprava o Nacrtu strateškog plana ruralnog razvoja BiH

27.07.2017. 08:18 / Izvor: Fena
U Sarajevu javna rasprava o Nacrtu strateškog plana ruralnog razvoja BiH

Od početka septembra očekuje stavljanje u proceduru prijedloga strateškog plana ruralnog razvoja.

Javna rasprava o Nacrtu strateškog plana ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine održana je danas u Federalnom zavodu za poljoprivredu u Sarajevu.

Raspravu je za područje Federacije BiH organiziralo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u saradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te projektom FARMA II.

Imajući u vidu da je usvajanje Strateškog plana ruralnog razvoja BiH preduvjet za ostvarivanje pristrupa sredstvima iz EU IPA fonda za oblast poljoprivrede i ruralnog razvoja u BiH, ovaj dokument je od presudne važnosti za poljoprivredu, ali i proces pridruživanja BiH Evropskoj uniji.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić naglasio je da će se javna rasprava o ovom dokumentu nastaviti,  te da se tek od početka septembra očekuje stavljanje u proceduru prijedloga strateškog plana ruralnog razvoja.

Dedić zahtijeva da se proces javne rasprave o ovom dokumentu vodi tokom cijelog augusta i da svi kantoni i općine budu još jednom upozorene da trebaju dati svoje mišljenje kako bi dokument u konačnici bio što kvalitetniji.

"Očekujemo konstruktivne prijedloge, primjedbe i sugestije da bi konačan tekst ovog dokumenta bio što kvalitetniji i u potpunosti fokusiran ne samo na rješavanje potreba poljoprivredne proizvodnje i prerade nego i rješavanje brojnih pitanja ruralnog prostora i populacije koja na njemu živi", rekao je ministar.

Nada se da će na ovaj način BiH biti otvorena vrata  IPA fondu, ali i poslužiti zainteresovanim investitorima, kreditorima i donatorima kao podloga za usmjeravanje njihovih aktivnosti.

Očekuje da će implementacija ovog strateškog plana rezultirati stvaranjem preduvjeta za rast konkurentnosti poljoprivrednog sektora, boljom zaštitom okoliša, stvaranjem novih izvora prihoda i zapošljavanjem na ruralnom prostoru, kao i povećanjem nivoa životnog standarda ruralnog stanovništva u BiH.  

Dodao je da su ulogu u izradi dokumenta imali USAID i Sida putem projekta Farma II, koji su finansijski i organizacijski podržali njegovu izradu.

Prezentaciju dokumenta i javnu raspravu vodio je šef Odjela za ruralni razvoj Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Pejo Janjić, koji je također član međuresorne komisije koja je radila na izradi  Nacrta strateškog plana ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine za period od 2018 do 2021 godine.

Janjić je kazao Feni  da će javna rasprava o istoj temi biti održana u Distriktu Brčko i Banjoj Luci, a na kraju i na državnoj razini, čime će biti zaokružen prvi krug procesa javne rasprave.

"Drugi dio te nastavak javne rasprave će biti održan putem web stranice Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, tako da će u narednih mjesec dana ljudi moći dati svoje primjedbe, sugestije i prijedloge za dopunu, doradu ili poboljšanje ovog teksta. Strateški plan je važan prije svega jer daje okvir za vođenje poljoprivredne politike vezane za ruralni razvoj u cijeloj BiH", rekao je Janjić.

Cilj je da bude osigurana podrška javnosti za usvajanje ovog dokumenta kojim će biti otvorene mogućnosti za povećanje konkurentnosti sektora, izvore prihoda na ruralnom prostoru i očuvanje okoliša uz uključenje lokalne zajednice u rješavanje ključnih pitanja ruralnog prostora.

Janjić naglašava da su na inicijativu Evropske komisije u strateški plan uvrštene i dodatne oblasti "koje nisu čisto ruralni razvoj", ali su vrlo važne za poljoprivredu u BiH, prije svega radi stvaranja ambijenta za izvoz bh. proizvoda, a to se odnosi na sigurnost hrane, veterinarsku i fitosanitarnu zaštitu, uspostavu baze podataka i institucija koje su neophodne za povlačenje sredstava iz evropskih fondova.

"Kao šlag na tortu dolazi mogućnost da se na temelju ovog dokumenta povuku sredstva iz IPA-e II  i očekujemo da ćemo zahvaljujući tom dokumentu imati godišnje oko deset miliona eura na raspolaganju za oblast poljoprivrede i ruralnog razvoja", objašnjava Janjić.

Dodaje da su za usvajanje ovog dokumenta delegacija Evropske unije dala precizne rokove koje je potrebno ispoštovati, u suprotnom BiH neće ući u indikativni strateški dokument Evropskog parlamenta i neće imati na raspolaganju spomenuta sredstva.

Dokument predstavlja osnovu za usmjeravanje svih planova i programa ruralnog razvoja na svim nivoima vlasti, te je vežno da svi nivoi, kao i privatni i nevladin sektor, sudjeluju u procesu njegove pripreme.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti