Otvorene prijave za projekte: Moguće osigurati grantove do 70.000 KM

28.08.2017. 12:03 / Izvor: Akta.ba
Otvorene prijave za projekte: Moguće osigurati grantove do 70.000 KM

Rok za predaju aplikacija je 20. rujan/septembar 2017. godine, a dužina trajanja svakog projekta može biti od  6  do 12 mjeseci.

Općina Stari Grad Sarajevo u suradnji sa UNDP-om raspisala javni poziv organizacijama civilnog društva/nevladinim organizacijama za predaju prijedloga projekata u sklopu regionalnog programa Lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD). 

Iznosi sredstava za odobrene projekte će se kretati od 10.000 KM do 70.000 KM. Jedna organizacija civilnog društva može podnijeti više projektnih prijedloga s tim da je maksimalan novčani iznos sredstava koja mogu biti dodijeljena za implementaciju projekata jednoj organizaciji civilnog društva tokom ukupnog trajanja ReLOaD projekta (tri godine) 120.000 KM, navodi se u pozivu. 

Oblasti za koje se mogu dostavljati projekti, kako je predviđeno pozivom, su: obrazovanje, kultura i umjetnost, zaštita okoliša, sport, zapošljavanje, mladi i turizam, socijalna politika i zdravstvo.

Što se tiče obrazovanja fokus je na projektima neformalnog obrazovanja, cjeloživotnog učenja i opismenjavanja stanovništva kao i stručno obrazovanje stanovništva u oblasti socijalnih zanimanja (obuke za njegovatelja starih i nemoćnih osoba, obuke za ličnog asistenta za osobe s motoričkim i senzoričkim poteškoćama, radnog instruktora za osobe s invaliditetom).

U oblasti zapošljavanja projekti koji će biti podržani kroz ovaj projekt su poticanje aktivnosti i programa u oblasti rada i zapošljavanja, naročito za kategorije stanovništva koje se teško zapošljavaju: osobe sa invaliditetom, mladi do 30 godina, lica starija od 50 godina s posebnim akcentom na žene, Romi.

Također i poticaji nezaposlenoj omladini za izučavanje starih zanata i zanata uopće na području Općine Stari Grad Sarajevo kao mogućeg načina samozapošljavanja, te edukacija stanovništva o uzgoju i promociji i pokretanju organske proizvodnje kao i edukacija o biznisu i podrška zapošljavanju i samozapošljavanju.

Iz oblasti zaštite okoliša projekti koji će biti prihvatljivi su oni koji se odnose na zaštitu životne okoline i podizanje ekološke svijesti kroz ekološku edukaciju i aktivizam te edukaciju stanovništva u oblastima energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Projekti koji se odnose na oblast ''Mladi i turizam" se trebaju fokusirati na razvoj turističkih potencijala na području Općine Stari Grad, te uspostavljanje optimalnog lokalnog modela aktiviteta mladih, mobilnost mladih, mladi u akciji.

Što se tiče socijalne politike i zdravstva prihvatljivi prihvaljivi su projekti koji se odnose na prevenciju nasilja u obitelji, maloljetničke delikvencije, zaštita fizičkog i mentalnog zdravlja i unaprjeđivanje kvaliteta života djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom, samohranih roditelja i njihove djece i drugih osoba koje se ne mogu brinuti o sebi.

Također realizacija aktivnosti i programa s ciljem unaprjeđenja kvalitete i načina života građana treće životne dobi s posebnim akcentom na rodnoj ravnopravnosti, te aktivnosti usmjerenih na prava građana, sa posebnim akcentom na zaštitu prava i sloboda djece.

Za kulturu, umjetnosti i sport prihvaljiv su projetki koji imaju za cilj afirmaciju i promociju tradicije i kulturne baštine naroda i nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini, a posebnim akcentom na doprinos osnovnih i srednjih škola sa područja Općine Stari Grad.

Također i uključivanje adolescenata u sportsko-društvenu sferu života, s ciljem jačanja sportskog duha kao značajnog aspekta u razvoju zdravog načina života kao i sportske aktivnosti i takmičenja za lica sa invaliditetom.

Rok za predaju aplikacija je 20. rujan/septembar 2017. godine, a dužina trajanja svakog projekta može biti od  6  do 12 mjeseci. Izabrani projekti se trebaju realizirati u razdoblju  studeni/novembar 2017. – studeni/novembar 2018. godine.

ReLOaD je inače, trogodišnji regionalni projekt kojeg finansira Europska unija, a implementira UNDP sa 10 jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti