Vlada TK: Kroz projekte NERDA-e zaposleno preko 900 ljudi

29.08.2017. 12:22 / Izvor: Akta.ba
Vlada TK: Kroz projekte NERDA-e zaposleno preko 900 ljudi

Evaluacijom svih projekata podržanih kroz Garantni fond procijenjeno je da su ove investicije omogućile firmama da zadrže preko 2.600 postojećih radnih mjesta.

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je danas tekst Aneksa II Ugovora o upravljanju sredstvima za podršku poduzetništvu putem Garantnog fonda. Ovom odlukom omogućava se nastavak uspješne dosadašnje saradnje Vlade Tuzlanskog kantona i Udruženja za razvoj NERDA, a u okviru projekta obezbjeđivanja garantnog fonda za podrščku privrednim subjektima sa područja Tuzlanskog kantona.

Podsjećamo, Vlada Tuzlanskog kantona i Udruženje za razvoj NERDA su još 2007. Godine zaključili Ugovor o upravljanju sredstvima za podršku poduzetništvu putem Garantnog fonda, sa rokom važenja od deset godina, na koji rok su oročena sredstva kod poslovne banke.

Obzirom da se krediti u okviru Garantnog fonda Udruženja za razvoj NERDA izdaju na maksimalan period otplate od pet godina, rok važenja navedenog ugovora mora biti minimalno pet godina od datuma odobrenja posljednjeg kredita. Naime, period dospjeća za naplatu posljednjeg odobrenog kredita nastupa do 2022. godine.

Kako bi se osigurao nesmetan rad Garantnog fonda u narednih deset godina Vlada i NERDA će ovim Aneksom produžiti rok važenja Ugovora o upravljanju sredstvima za podršku poduzetništvu putem Garantnog fonda do 2032. godine.

Kada je u pitanju potencijal ovog projekta recimo da vrijednost garantnog potencijala u augustu 2017. iznosi 5.833.000 KM. U dosadašnjem periodu Garantni odbor je odobrio 194 zahtjeva, od kojih je 149 dobilo sredstva u ukupnoj vrijednosti od 7.535.113,95 KM. Kamatna stopa Fonda je trenutno 6,29%, ali je zahvaljujući čestim subvencijama kamatne stope od strane Vlade TK više od 60% kredita dodijeljeno po subvencioniranim kamatnim stopama od 3 do 4%.

Evaluacijom svih projekata podržanih kroz Garantni fond procijenjeno je da su ove investicije omogućile firmama da zadrže preko 2.600 postojećih radnih mjesta, te stvorile uslove za zapošljavanje preko 900 novih radnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti