Da li je Reumal pomažući druge zaboravio na sebe?

07.09.2017. 13:32 / Izvor: Akta.ba
Da li je Reumal pomažući druge zaboravio na sebe?

Dvije godine po otpočinjanju radova, može se konstatovati da je većina planiranog uspješno okončana i stavljena u funkciju.

Zdravstveni turizam kao osoben vid turističke ponude posljednjih decenija dvadesetog vijeka, Fojnicu je sa njenim prirodnim resursima i raspoloživim smještajnim kapacitetima, svrstao u red prepoznatljivih turističkih destinacija. Djelotvornost termalne vode, gostoljubivost i stručnost osoblja, u kombinaciji sa povoljnim klimatskim uvjetima i živopisnim okruženjem – tvore jedinstven medicinsko turistički proizvod koji je dugi niz godina zadovoljavao potrebe bosanskohercegovačkog tržišta.

Različitim oblicima edukacije osoblja, ali i sadržajnim osvježenjima, Fojnica je nastojala da prednjači u odnosu na konkurenciju i bude zadati cilj svima koji se bave rehabilitacijom. To je uticalo da se u svijesti njenih posjetilaca, ali i u većem dijelu javnosti, ona obično doživljavala kao vrhunski rehabilitacioni centar, namijenjen za relativno stariju, zdravstveno - problematičniju populaciju, a veoma rijetko kao mjesto za odmor, razonodu ili rekreaciju.

Ovakvo jednostrano turističko profiliranje sredine, vremenom je postalo limitirajući faktor njenog daljeg turističkog razvoja. Priča o turističkom proizvodu utemeljena na djelotvornosti vode i ljubaznom osoblju, već je bila poprilično marketinški potrošena i zahtijevala je hitnu preinaku. Budućnost Reumala - bazirana na izraubovanim, ratom oštećenim objektima i dotrajaloj opremi - postala je sasvim neizvjesna.

U takvoj konstelaciji odnosa, zadovoljavajući se postojećim stanjem, Reumal bi za kratko vrijeme postao samo rezervna opcija, i za svoje, do tada, stalne goste. Gradnjom novih objekata (Apartmansko naselje, Aquapark, Natura), po konceptu zaokružene urbanističko – građevinske cjeline sa svim neophodnim pratećim sadržajima (prodavnice, restorani, kafići, pošta, bazenska rivijera, šetnice), svakako je značajno obogaćena turistička ponuda Fojnice.

Stvoreni su svi potrebni preduslovi da Fojnica postane primamljiva destinacija i za goste koji nemaju izraženu potrebu za liječenjem, već za aktivnim odmorom, zabavom i rekreacijom. 

Međutim, Reumal je gradeći i pomažući drugima, vjerovatno, negdje usput, zaboravio na sebe.

"Zato je, dugo vremena odgađana neophodna rekostrukcija objekta Reumala i njegovo prilagođavanje savremenijim uslovima poslovanja, postala nasušna potreba i garant njegove opstojnosti. Međutim, opravdan strah lokalne zajednice od kreditnog zaduženja, kao proizvog negativnog iskustva sa sudbinom nosilaca fojničke drvne i tekstilne industrije, usložnjavao je proces obezbjeđivanja sredstava i odgađao sam početak adaptacije. I na kraju; izvođenje unutrašnjih građevinskih radova u uslovima zavidne popunjenosti objekta, izuzetno je teško uskladiv posao, jer se na malom zatvorenom prostoru skoro sudaraju: izvođači i mašine sa gostima i terapeutima", kažu u Reumalu, pojašnjavajući kako se ambiciozan plan u kratkom vremenu zanove svi zajednički prostori (recepcija, konferencijska sala, restorani, aperitiv – bar, smještajni i terapeutski prostori), pokazao se ipak nerealnim, ponajviše zato što su izvođači, svakom od navedenih segmenata, morali pristupati fazno, sa ograničenim brojem osoblja, i u terminima koji neće narušiti osnovnu funkciju ustanove: liječenje i odmor.

"Danas, dvije godine po otpočinjanju radova, može se konstatovati da je većina planiranog uspješno okončana i stavljena u funkciju. Pored dva postojeća lifta koji su često puta predstavljali usko grlo u komunikaciji gostiju između soba, restorana i terapeutskih blokova, prevaziđeni izgradnjom panoramskog lifta. S obzirom da je voda, uz zdravstvene radnike osnovni resurs na kome se zasniva proces liječenja, svi terapeutsko – rekreativni prostori (hidroterapija, terapeutski i rekreativni bazen) pretrpjeli su temeljite promjene. Hidroterapeutski blok je u potpunosti funkcionalno osavremenjen zamjenom podnih, zidnih i stropnih obloga, te vodovodnog i ventilacionog sistema. I na kraju, zanavljanje hidroterapeutske opreme, zaokruženo je instaliranjem Kneipovih kada (kombinacija toplih i hladnih procedura).  Postojeći zatvoreni bazen u potpunosti je obnovljen, te je pored ugradnje nove bazenske tehnike, uređen kompletan bazenski prostor sa svlačionicama, što je ovom prostoru dalo novi moderni ambijent.  Novosagrađeni rekreativno – terapeutski bazen, sa pratećim wellness sadržajima (turski hamam, finske saune) moderno je koncipiran, prozračan, savršeno arhitektonski oblikovan objekat, koji nadopunjuje zdravstveno – turističku ponudu Reumala", navode iz Reumala, napominjući kako je s obzirom na njihovu starost i procenat godišnje popunjenosti, ovako frekventni objekti zahtijevaju stalna ulaganja. Ako su prethodne dvije godine obilježile temeljite intervencije na unutrašnjosti Reumala, veoma brzo će se iskazati potreba za neophodnim infrastrukturnim investiranjima i to: obezbjeđivanje dovoljnih količina termalne vode, utopljavanje objekata i saniranje sistema za grijanje.

    

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti