Sarajevo može biti kao Graz

25.09.2017. 09:05 / Izvor: Akta.ba
Sarajevo može biti kao Graz

Upriličen je i obilazak lokaliteta stare industrijske zone u Halilovićima, kao potencijalnog prostora za planiranje "pametnog grada" (smart city).

U fokusu, drugog dana službene posjete delegacije grada Graza Kantonu Sarajevo bilo je upoznavanje sa Programom Evropske unije pod nazivom "Evropa za građane". Ovaj program nudi mogućnost finansijske podrške za uvezivanje gradova u Evropi koji su suočeni sa problematikom zagađenja zraka, poput Sarajeva i Graza, a radi iznalaženja zajedničkih rješenja u sprečavanju i smanjenju emisija štetnih materija. Program je prezentirao predstavnik Ministarstva pravde BiH i kontakt osoba za ovaj program u našoj zemlji Goran Kučera. Dogovoreni su konkretni koraci o razvoju projektne ideje, te susreti predstavnika gradova koji bi se potencijalno pridružili pripremi aplikacije za ovaj program.

Teme zajedničkih sastanaka bile su i korištenje različitih energenata za zagrijavanje, podsticanje razvoja obnovljivih izvora energije kao i provođenje projekata energijske efikasnosti.

Tim povodom, delegacija grada Graza je, zajedno sa resornim ministrom Čedomirom Lukićem i njegovim saradnicima, danas posjetila i kotlovnicu "Podvožnjak" KJKP "Toplane", gdje su im predstavljene aktivnosti energijske efikasnosti koje ovo preduzeće poduzima. U toku su radovi na kotlovnici a imaju za cilj smanjenje potrošnje energenata za proizvodnju toplotne energije kao i optimizaciju rada postrojenja. Kako je najavio direktor "Toplana" Admir Džubur, 16. oktobra ove godine u pogon će biti pušten sistem potpune automatizacije rada kotlovnice što će za rezultat imati značajne uštede u gasu, električnoj energiji, bolji i efikasniji rad postrojenja ali i značajno smanjenje postojećih emisija polutanata u zrak iz pogona ovog preduzeća, iako su one trenutno u zakonskim okvirima.

Upriličen je i obilazak lokaliteta stare industrijske zone u Halilovićima, kao potencijalnog prostora za planiranje "pametnog grada" (smart city). Kako je navedeno, sličan, neiskorišten i zapušten prostor u središtu grada Graza je preuređen i stavljen u funkciju za život građana, a mogao bi kao model poslužiti kantonalnim i općinskim vlastima u budućim planovima i vizijama uređenja ovog prostora. Kako je istaknuto, Prostornim planom Kantona Sarajevo predviđena je izgradnja takve infranstrukture primjerene ovom urbanom dijelu Grada Sarajeva, na kojem bi bilo logično i realizirati  projekt "pametnog grada".

Predstavnik austrijske delegacije Werner Prutsch naglasio je da Grad Graz i Sarajevo vezuju brojni sličnosti i problemi, a posebno kada je u pitanju zagađenje zraka. Izrazio je spremnost za intenziviranjem kontakata, te je ponudio mogućnost edukacije u Gracu iz oblasti primjene savremenih informatičkih tehnologija u prognoziranju i prevenciji zagađenja zraka uposlenicima u ovoj oblasti iz Kantona Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti