Za nepostojeće poslove BiH plaća 400 hiljada KM godišnje

30.09.2017. 09:59 / Izvor: SRNA
Za nepostojeće poslove BiH plaća 400 hiljada KM godišnje

Aktuelni ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak nije želio komentarisati ovu situaciju.

BiH godišnje potroši oko 400.000 KM na odsjeke koji su formirani u sjedištu Ministarstva inostranih poslova i pri misiji BiH u Njujorku sa ciljem koordinisanja aktivnosti nestalnog članstva, iako je BiH prije više od pet godina završila misiju kao nestalna članica Savjeta bezbjednosti UN, pišu Nezavisne novine.

Prema pisanju lista, u Odsjeku za koordinaciju aktivnosti sa Savjetom bezbjednosti UN, kojim rukovodi Miloš Prica, radi sedam zaposlenih, a u BiH misiji pri UN – u Njujorku, kojom rukovodi Miloš Vukašinović, četvorica diplomata postavljenih sa zadatkom koordinisanja aktivnosti Misije, koja je okončana 1. januara 2012. godine.

List navodi da za oba ova odsjeka BiH izdvaja prilična sredstva, jer ukoliko se uzme prosjek samo neto plata radnika, koje su oko 2.000 KM u sjedištu i oko 6.000 KM u Misiji u Njujorku, to znači da se na mjesečnom nivou za to izdvaja 32.000 KM, a godišnje blizu 400.000 KM.

"Sa svim prinadležnostima, uz obračunavanje penzionog, zdravstvenog osiguranja i poreza, BiH to godišnje košta blizu milion KM", navodi list.

Prica kaže da nema komentara jer je “državni službenik”, te napominje da nije učestvovao u formiranju Odjeljenja.

"U to vrijeme sam bio šef kampanje, a Odsjek je počeo da radi 2010. godine. Nemam veze s tim, nisam član nijedne političke partije, a to je odluka koju je donio Savjet ministara BiH", rekao je Prica.

“Nezavisne novine” podsjećaju da je u mandatu od 2010. do 2014. godine predsjedavajući Savjeta ministara BiH bio Vjekoslav Bevanda, a ministar inostranih poslova Zlatko Lagumdžija.

Aktuelni ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak nije želio komentarisati ovu situaciju, ali je naglasio da sa saradnicima razmatra proširenje misije pri EU u Briselu, kada BiH dobije status kandidata.

"Kada se to dogodi razmotrićemo cijelokupnu sistematizaciju radnih mjesta u Ministarstvu inostranih poslova", rekao je Crnadak.

Zlatko Dizdarević, nekadašnji ambasador BiH, dugogodišnji diplomata i novinar, smatra da su uzroci mnogo dublji i u vezi su sa višegodišnjom nemogućnošću usvajanja zakona o inostranim poslovima u parlamentu BiH.

"Dakle, mi nemamo zakon po kojem Ministarstvo može da uredi takve stvari. Zapravo, kako uopšte ono može da funkcioniše bez zakona o inostranim poslovima? Zato danas isključivo funkcioniše po nacionalnim vertikalama", zaključio je Dizdarević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti