RS razmotrala Nacrt zakona o banjama

18.10.2017. 09:29 / Izvor: SRNA
RS razmotrala Nacrt zakona o banjama

Potpuno novi zakon praktično sublimira sva ranija rješenja u sferi banjskog turizma na način da pojednostavljuje formalni postupak proglašenja određenog geografskog područja - banjom

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske sinoć su u Banjaluci razmotrili Nacrt zakona o banjama kojim se definišu banje, uslovi i postupak proglašenja banjom i uređuju vrste usluga, koje se pružaju u banjama.

Obrazlažući ovo zakonsko rješenje ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković naveo je da je dosadašnji Zakon o banjama stvorio normativno‐pravni okvir za unapređivanje turističkih sadržaja u banjama.

"Potpuno novi zakon praktično sublimira sva ranija rješenja u sferi banjskog turizma na način da pojednostavljuje formalni postupak proglašenja određenog geografskog područja - banjom", rekao je Gluhaković.

U obrazloženju ovog nacrta zakona navodi se da je novi zakon uslovljen činjenicom da se nova rješenja koja donosi nisu mogla pozicionirati u okviru osnovnog teksta Zakona o banjama iz 2009. godine, jer bi u slučaju pismene redakcije Zakona, takva rješenja podrazumijevala izmjenu više od polovine odredaba, a što je i prema Pravilima normativno‐pravne tehnike za izradu propisa formalan uslov za izradu novog teksta Zakona.

"Prema predloženom zakonu pitanje utvrđivanja valjanosti formalne dokumentacije za proglašenje banje, kao i materijalnih uslova za proglašenje banje je u nadležnosti Ministarstva trgovine i turizma, a konačnu odluku o proglašenju banje donosi Vlada Srpske", navodi se u ovom zakonskom rješenju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti