Europski projekt 'RiTour' predstavljen u Mostaru

26.10.2017. 07:39 / Izvor: Fena
Europski projekt 'RiTour' predstavljen u Mostaru

Riječ je o projektu kojim se želi poboljšati razvoj turističkih destinacija na rijekama Buna, Jadro i Morača.

Turistička zajednica Hercegovačko neretvanske županije predstavila je u srijedu projekt ''RiTour',' usmjeren na valorizaciju kulturne i prirodne baštine i njihovo stavljanje u funkciju održivog turizma kroz prekograničnu suradnju povijesnih gradova Mostara, Solina i Podgorice koji su nalaze na rijekama jadranskog bazena.

Riječ je o projektu kojim se želi poboljšati razvoj turističkih destinacija na rijekama Buna, Jadro i Morača i koji, uglavnom, financira Europska unija s 840.700 eura. Od tog iznosa, Grad Mostar je dobio skoro 100 000 eura.

Projekt je započeo s implementacijom 1. srpnja, a završava 31. prosinca 2019. godine. U fokusu ovog projekta, kada je riječ o Mostaru, bit će Blagaj, odnosno Stjepan grad.

Viši stručni suradnik Turističke zajednice HNŽ-a Ramiz Bašić rekao je kako se projekt fokusira na izvore i prirodne ljepote kraških rijeka jadranskog bazena Jadro, Bunu i Moraču.

Dodao je kako su glavni zadaci projekta infrastrukturni radovi, promotivne aktivnosti, organiziranje različitih događaja te distribuirane promotivnih materijala, ističući kako će od koristi biti promotivne aktivnosti koje će biti realizirane u okviru ovog projekta, a predstavit će se na sajmu turizma 'FiTour' u Madridu.

"Turistička zajednica HNŽ-a u okviru projektnih aktivnosti izgraditi će tri ribarska mjesta na rijeci Buni, uredit će se izvorište na lokalitetu Bare, te će se izgraditi ribarska staza u Blagaju koja je ujedno i staza za šetanje pored rijeke Bune", rekao je Bašić

Kazao je kako je predviđena organizacija niza marketinških i sportskih aktivnosti kao vidova promocije ovih lokaliteta, ali i novih sadržaja.

Govoreći od sredstvima što je dobila Turistička zajednica HNŽ-e, Bašić je kazao kako su to značajna sredstava kojim će se izgraditi dosta što će biti vidljivo.

Zamjenik direktora Turističke zajednice HNŽ-a Semir Temim rekao je kako se povezivanjem spomenute tri destinacije i zajedničkom promocijom nadaju povećanju broju turista.

Po njegovim riječima, u zadnje vrijeme Blagaj, Mostar i cijela Hercegovina sve je više posjećena od strane turista.

"Djelovanjem i projektima nastojim turističku ponudu još više poboljšati kako bi gosti bili što zadovoljniji te kako bi se ponovno vratili",  rekao je direktor Turističke zajednice HNŽ-a Andrija Krešić.

Uz po jedan hrvatski, bosanskohercegovački i crnogorski grad, u projektu su i Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Splitsko-dalmatinske županije "More i Krš", Turistička zajednica Hercegovačko-Neretvanske županije i Turistička organizacija Podgorice.

Bespovratna sredstva dobivena su u okviru prvog poziva za dostavu projektnih prijedloga INTERREG IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014-2020.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti