Vienna Insurance Group akvizirao članicu Merkur grupe u Bosni i Hercegovini

31.10.2017. 11:35 / Izvor: Akta.ba
Vienna Insurance Group akvizirao članicu Merkur grupe u Bosni i Hercegovini

Na ovaj način Vienna Insurance Group sa sedme izbija na treću poziciju na tržištu po ukupno generisanoj premiji.

Vienna Insurance Group (VIG) je jučer je potpisala ugovor o kupovini Merkur osiguranja d.d. – članici Merkur grupacije u Bosni i Hercegovini. Ova transakcija će biti predmet odobrenja lokalnih regulatora.

Na ovaj način Vienna Insurance Group sa sedme izbija na treću poziciju na tržištu po ukupno generisanoj premiji.

"Akvizicija Merkur osiguranja predstavlja odličnu priliku za Vienna Insurance Group da uveća i ojača svoju tržišnu poziciju u BiH. To prevashodno predstavlja priliku za povećanje portfolia životnih osiguranja budući da je Wiener osiguranje dosada bilo fokusirano na proizvode neživotnih osiguranja. Takođe, to je i prilika za jačanje prisutnosti VIG-a u Federaciji BiH. Ovaj korak na osnaživanju VIG-ovog prisustva na BiH tržištu je logičan slijed i daljnjeg razvoja Wiener osiguranja, koje iz godine u godinu sve bolje posluje. To će dovesti do dodatnog jačanja i tržišne pozicije Wiener osiguranja, pružanja novih mogućnosti i daljeg razvoja cijelog tržišta i ponude proizvoda osiguranja VIG-a", navode iz Vienna Insurance Group koja je na BiH tržištu prisutna od 2011. godine kroz vlasništvo nad Wiener osiguranjem a.d. sa sjedištem u Banjaluci. Wiener osiguranje je tokom 2016. godine generisalo godišnju premiju u iznosu od preko 16 miliona eura i nalazi se među top 10 osiguravajućih kompanija na tržištu. Ostvaruje oko 21% premije životnog osiguranja u ukupnoj premiji tržišta BiH te posluje preko razgranate mreže od preko 50 poslovnica širom zemlje.

Merkur osiguranje je osnovano 2003. godine i ima sjedište u Sarajevu. Njegov portfolio premije se u većini sastoji od premije po osnovu životnih osiguranja, koje uglavnom prodaje kroz eksterni prodajni kanal – brokere i banko kanale. Tokom 2016. godine kompanija je generisala oko 14 miliona Eura premije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti