Sarajevo Unlimited 2017: Razvojem inovacija razvija se cijelo društvo

03.11.2017. 13:03 / Izvor: Akta.ba
Sarajevo Unlimited 2017: Razvojem inovacija razvija se cijelo društvo

Drugi dan drugog regionalnog foruma inovacija Sarajevo Unlimited 2017 okupio je vrhunske govornike.

Drugi dan drugog regionalnog foruma inovacija Sarajevo Unlimited 2017 okupio je vrhunske govornike, paneliste i predstavio prave uspješne priče. 

Bojana Škrobić Grbić, direktorica Preduzetničkog, inovacionog i kreativnog centra Networks kazala je kako je ovo jedinstven događaj koji inovacijom stvara uspješno ekonomsko tržište, ne samo u BIH nego ga širi na cijelu regiju.

Današnji program otvorila je motivacijska govrnica Julia Krysztofiak-Szopa koje je CEO startupa u Poljskoj. Svojim govorom skrenula je pažnju na sam značaj osnivanja startupa, jer oni su ti koji kasnije grade društvo, stvaraju nova radna mjesta i jačaju ekonomiju. Svi oni koji žele pokrenuti startap moraju imati jasnu viziju, treba dosta istraživanja i traganja ali da treba biti spreman da se možda taj plan neće moći ostvariti u prvobitnim obliku ali da se i dalje treba tragati i raditi na mogućem rješenju, ali nikako odustajati. 

"Ljudi koji su pokrenuli startupe su najčešće vizionari i tragači, vrlo su hrabri i mogu puno da vam pomognu u vašim planovima. Često im novac nije na prvom mjestu i to je dobra prilika da iskoristite njihova znanja. Učite jezike, budite otvoreni ka drugim kulturama i svijetu. Nemojte se ograničiti samo na BIH, tu su grešku napravili startapi u Poljskoj bili su ograničeni samo na svoje tržište, razmišljajte globalno, prezentirajte se jer samo tako možete upoznati ljude koji će vam pomoći", kazala je Krysztofiak-Szopa.

Damir Dizdarević, izvršni direktor kompanije Logosofta bio je prvi kejnote foruma sa temom Kako uspjeti u IT ( iako niste developer), u svom izlaganju govorio je o tome kako prepoznati vještine koje se traže u IT sektoru, ali i o tome kako se uključiti u ovaj sektor.

“Vještine su bitne u svakom segmentu, to nije nešto što je sastavni dio samo IT-a. Na prvom mjestu u IT-u su certificirani stručnjaci za sigurnost informacija, zatim sistem administratori ali i mnogi drugi koji zavise od tržišnih i tehnoloških trendova. Možete se graditi na način da prvo shvatite u kojem dijelu IT-a želite raditi, zatim da znate tržište na kojem želite raditi i na osnovu toga jačati svoje vještine. U budućnosti će se najviše raditi na claud sistemima pa se u tom smjeru treba posvetiti i više pažnje kroz razvoj i edukaciju", kazao je Dizdarević. 

U okviru današnjeg programa održan je i panel na temu koja se odnosi na cloud poslovanje, tj kako se jedna kompanija može pokrenuti na osnovu cloud sistema.

Damir Dizdarević je bio i jedan od panelista, kazavši da je jako bitno da se koriste prednosti cloud sistema jer oni donose benefite samoj kompaniji i trebaju biti prisutni u svakom vidu poslovanja.

Iako je ovo skoro pa idealan sistem, kako ga IT stučnjaci smatraju, on ima i svojih mana, prvenstveno se to misli na sigurnost podataka koji se nalaze u njemu. 

 

Omar Krivošija, direktor Microsoft BIH, kazao je da se, barem što se tiče tržišta BIH, treba više raditi na sprovedbi zakona kako bi cloud sistemi mogli u potpunosti zaživjeti. Mladima je kazao da koriste dostupne sisteme i na njima spremaju svoje podatke.

Rialada Spahić, sa svojim startapom je prisutna na tri kontinenta i sve to zahvaljujući cloudu. Kazala je da je njoj kao studentici danas cloud poslovanje jedno od velikih prednosti, jer nije u mogućnosti putovati stalno u svoju kancelariju npr. u Oslu.

Na pitanje da li je Ok uspjeti sa idejom na lokalnom tržištu, svi panelisti su bili složni da postoje mnogo bolja mjesta za razvoj ideja od naše zemlje, ali informacione tehnologije omogućuju da iz BIH možete raditi i djelovati na druga tržišta što je velika prednost.

Panelisti su još istakli da će se dobre ideje uvijek prepoznati, mada se uvijek pokazalo da ćete prije uspjeti u drugoj zemlji nego u svojoj. Kazali su da je ideje lakše probati vani ali testirati u BIH jer je to jedna zatvorenije tržište u kojem ćete ako ne uspijete to sigurno znati i na tome moći raditi.

Program Sarajevo Unlimiteda 2017. obuhvatiće još i panele o tome zašto je važna digitalna ekonomija i podrška inovacijama, te koliko je i zašto važan uticaj i podrška dijaspore BiH, ali i radionice za mlade profesionalce i startupe, kao i predavanja na teme digitalnih komunikacija, IT-ja u Bosni i Hercegovini, FINTECH-a, umjetne inteligencije i brojnih drugih sadržaja

Specijalni dodatak ovogodišnjeg foruma je i kutak za robotiku i 3D tehnologije.

Mnoštvo novih tema, ideja i inspiracije obilježiće Sarajevo Unlimited i sutra, te drugu godinu zaredom staviti Sarajevo u centar pažnje i mapirati ga kao centar regionalnog biznisa i inovacija.

Tokom Sarajevo Unlimited foruma će biti izabrana Najinovativnija kompanija Foruma, a organizatori će ovom prilikom u Sarajevu ugostiti šest velikih investicijskih fondova, regionalne učesnike iz akceleratora iz osam zemalja i brojne stručnjake i kompanije koji će ovu priliku iskoristiti za povezivanje i jačanje biznisa.

Poslovni portal Akta.ba jedan je od medijskih partnera ovog događaja.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti