Bosanska Krupa: Izveli 200 tona krastavaca, na malinama šteta i do 50 posto

07.11.2017. 08:34 / Izvor: Akta.ba
Bosanska Krupa: Izveli 200 tona krastavaca, na malinama šteta i do 50 posto

Kada je u pitanju biljna proizvodnja, u ovoj godini veliku štetu su pretrpjeli malinari.

Bez prijavljenog plana proizvodnje i upisa u Registar privrednih gazdinstava nema ni mogućnosti ostvarenja novčanih podrški sa viših nivoa, prenosi RadioBK.

Svake godine općinska Služba za obrt, poljoprivredu i poduzetništvo objavljuje javni poziv kako bi poljoprivredni proizvodjači prijavili plan proizvodnje, tako je učinila i ove. Poziv je otvoren do 15.novembra.

Zaključno sa jučerašnjim danom tek jedna trećina se uredno prijavila od nekih 400-tinjak osoba koje bi trebale da urade plan proizvodnje, ukoliko žele ostvariti poticaj sa viših nivoa.

Teško je reći koliki je broj poljoprivrednih proizvodjača jer se u zvaničnu statistiku unosi broj upisanih u Registar privrednih gazdinstava, a oni koji iz bilo kog razloga prestanu sa poljoprivrednom proizvodnjom ne jave se kako bi bili izbrisani iz registra.Trenutno na području općine Bosanksa Krupa broj upisanih osoba u registar iznosi 1485.

Kada je u pitanju proizvodnja u animalnoj proizvodnji prednjači proizvodnja mlijeka, a onda i mesa. Godišnje se sa području općine otkupi oko pet miliona litara mlijeka,a proizvodnja, prema procjenama kreće oko šest miliona.

Kada je u pitanju biljna proizvodnja, u ovoj godini veliku štetu su pretrpjeli malinari. Ukupno prinos ove godine je manji i do 50%, što se na sreću, ne može reći za krastavac koji je druga najzastupljenija kultura. Raduje podatak da je ova godina bila dobra za krastavac i da je otkupljeno 200 tona krastavca sa općine Bosanska Krupa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti