Odlazak kadrova iz države negativno utiče na razvoj građevinskog sektora

07.11.2017. 14:24 / Izvor: Akta.ba

Za poboljšanje situacije u građevinskom sektoru potrebno pružiti priliku ljudima za zaposlenje i u privatnom i u javnom sektoru.

Građevinski sektor u našoj zemlji zadnjih godina našao se u velikom problemu zbog primjetnog odlaska velikog broja kadrova iz oblasti građevinarstva u evropske zemlje, istaknuto je danas u Sarajevu u okviru održavanja Dana građevinarstva 2017. koji su imali za temu: "Deficit kadrova u građevinarstvu i uticaj ove pojave na konkurentnost bh. građevinarstva u zemlji i inostranstvu.

Profesor Građevinskog fakulteta u Tuzli Zahid Bašić kaže kako najviše kadra iz ovog sektora, naročito visokoobrazovanih odlazi jer u našoj zemlji nisu dovljno plaćeni za svoj posao.

Smatra kako je za poboljšanje situacije u ovom sektoru potrebno pružiti priliku ljudima za zaposlenje i u privatnom i u javnom sektoru. Navodi kako su u ovome sektoru potrebne i dodatne edukacije, a problem predstavlja i neopremljenosti građevinskih fakulteta.

Govoreći o problemu građevinskog sektora predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić, kazao je medijima kako je ovo način da se saslušaju i uvaže inputi privrednika, koji će biti od koristi Privrednoj komori za budući rad.

"Privredna komora FBiH se stavlja u ulogu zaštitnika građevinarstva, koje je izuzetno značajno i za sve druge privredne sektore", kazao je Jašarspahić, naglašavajući kako će današnji zaključci sigurnosno doprinijeti nekoj budućoj aktivnosti koju nadležne institucije trebaju da sprovedu.

Osvrćući se na problem odlaska ljudi iz naše zemlje, sekretar Udruženja građevinara u Privrednoj komori Federacije BiH (PKFBiH) Dženana Hodžić kazala je kako je tokom posljednje četiri godine BiH napustilo mnogo radno sposobnog stanovništa i da postoje naznake daljeg odliva kadrova.

Naglašava kako se ova pojava posebno odražava na građevinski sektor, zanatske i inžinjerske kadrove.

"Ovaj skup treba rezultirati izradom programa kratkoročnih i dugoročnih mjera za prevazilaženje deficita kadrova u građevinarstvu, a radit će i na sprečavanju negativne refleksije na konkurentnost bh. građevinarstva u BiH i na inostranom tržištu", kaže Hodžić, navodeći kako već sada uvozimo inžinjerske kadrove te, ukoliko se ne bude blagovremeno reagiralo na ovu pojavu te ako postojeći nezaposleni kadrove ne budu prekvalificirani, problem će postati još i veći.

Na skupu je istaknuto kako je siva ekonomija najviše prisutna u građevinarstvu i to bi trebao biti predmet posebnih aktivnosti Vlade Federacije BiH te Vlade Republike Srpske (RS).

Ministar razvoja, poduzetništva i obrta u Vladi FBiH Amir Zukić  kazao je kako se priprema poseban set mjera koje su usaglašene sa Republikom Srskom, kako bi se osiguralo stvaranje pretpostavki za lojalnu konkurenciju građevinara međusobno, kako bi se siva ekonomija svela na najmanju moguću mjeru.

Aziz Karavdić iz kompanije AIK Inženjering kaže kako njegova kompanija ima probleme kao i sve ostale iz ovog sektora od nelojalnosti na tržištu do deficita kadrova.

"Kako bi zadržali kadrove u BiH mi moramo raditi na njihovoj edukaciji, što u ovom momentu nemamo", kazao je Karavdić, naglašavajući kako još nismo spremni da dočekamo investicije koje dolaze. Smatra kako se moraju dizati standardi i kvaliteti u građevinarstvu na veći nivo.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti