Potpisani sporazumi o saradnji Beograda, Istočnog Sarajeva i Sarajeva​

11.11.2017. 09:41 / Izvor: SRNA
Potpisani sporazumi o saradnji Beograda, Istočnog Sarajeva i Sarajeva​

U Beogradu je jučer potpisan sporazum između gradova Beograd, Istočno Sarajevo i Sarajevo o saradnji u realizaciji projekta EYOF 2019.

U Beogradu je jučer potpisan sporazum između gradova Beograd, Istočno Sarajevo i Sarajevo o saradnji u realizaciji projekta Evropskog omladinskog olimpijskog festivala /EYOF/ 2019, koji će biti održan u Istočnom Sarajevu i Sarajevu, a potpisano je i niz sporazuma o saradnji Beograda i Sarajeva.  

Sporazum o saradnji u realizaciji projekta  "EJOF 2019" u Skupštini grada Beograda potpisali su gradonačelnici Beograda Siniša Mali, Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i Sarajeva Abdulah Skaka.

Memorandum o saradnji Beograda i Sarajeva potpisali su Mali i Skaka, a predstavnici institucija ova dva grada potpisali su i niz drugih sporazuma iz oblasti kulture, turizma i nauke, kojima će saradnja ova dva grada biti konkretizovana.

Mali je poslije potpisivanja izjavio da je prezadovoljan napretkom odnosa u posljednjih desetak dana između Beograda i Sarajeva jer su za vrlo kratko vrijeme potpisani konkretni sporazuma u oblasti kulture, saradnje narodnih pozorišta, filharmonije, turističkih organizacija, organizaciji EJOF-a i o saradnji dva grada. 

"Prvi put vidim konkretne planove saradnje za budućnost i to umnogome doprinosi regionalnoj saradnji i stabilnosti. Kada imate dva glavna grada koja dele istu viziju, razmenjuju iskustva, rade za  dobrobit svojih građana i zemalja, onda se i ceo region menja", rekao je Mali za Srnu. 

On je naveo da region mora da nastupa zajedno jer je tako konkurentniji, te dodao da glavni gradovi u regionu mogu da zajednički nastupaju na trećim tržištima, da predstavljaju svoje zemlje i region, potencijale u turizmu i kulturi.

"Srbija je velika i BiH je velika, ali relativno smo mali u odnosu na druge zemlje. Zajedno smo jači. Vreme je da gledamo u budućnost i da se  bavimo nekim stvarima vezanim za buduće generacija i decu", dodao je on. 

Mali je naveo da Sporazum Beograda sa Istočnim Sarajevom i Sarajevom o omladinskoj olimpijadi govori kako na pravi način mogu zajedno da se riješe problemi i istakao da je taj sportski događaj sjajna prilika da svi zajedno sarađuju i da kao region imaju korist od toga. 

"Sve što je bilo u prošlosti neka ostane iza nas, ovo su prvi koraci, prvi sporazumi, koji će definisati saradnju i glavnih gradova i zemalja u regionu u narednim decenijama. Realizacija sporazuma kreće odmah", rekao je Mali, dodajući da se razgovara o organizaciji Dana Beograda u Sarajevu i obrnuto. 

On je rekao da će predstavnici Turističke organizacije Srbije u Kini predstavljati i BiH jer kineski turisti hoće da vide i Sarajevo i Beograd. 

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izrazio je veliko zadovoljstvo što je imao priliku da potpiše sporazum o saradnji kada je riječ o organizacija olimpijade mladih 2019. godine u Istočnom Sarajevu i Sarajevu. 

"To je za nas jedan od najvećih događaja u narednom periodu koji nas vraća na scenu organizacije velikih takmičenja u zimskim sportovima, ali i prilika da se promovišu turistički potencijali na području i Istočnog Sarajeva i Sarajeva i njihovih olimpijskih planina Jahorine, Bjelašnice, Dvorišta, Igmana i gradova", dodao je Vuković.

On je rekao da su Srbija i Beograd u tome jako važni, te podsjetio da je tokom posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Istočnom Sarajevu dobijena podrška od Srbije, kao i od predsjednika Olimpijskog komiteta Srbije Božidara Maljkovića organizaciji tog velikog takmičenja. 

"Sada sve to finalizujemo podrškom Beograda gradovima Istočnom Sarajevu i Sarajevu. Očekujemo i tehničku pomoć jer Beograd ima uskustvo u organizaciji ljetnje olimpijade i biće veoma korisna podrška Beograda", dodao je Vuković. 

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka rekao je da vjeruje da je ovo početak dobre prakse koju će gradovi u regionu nastaviti u budućnosti s ciljem udruživanja regiona u zajedničko tržište.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković u Beogradu je prisustvovao i konferenciji "Beogradski investicioni dani" u Centru "Sava", gdje su se predstavili gradovi Beograd, Sarajevo, Zagreb, Tirana i Podgorica. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti