Koje su završne obrade pločica objašnjava Vam Hidroinženjering & Economic?
OTVORI GALERIJU

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Koje su završne obrade pločica objašnjava Vam Hidroinženjering & Economic?

Hidroinženjering & Economic d.o.o. Banja Luka pokrenuo je online prodaju pod imenom diskont.ba kako bi Vama olakšao kupovinu.

13.11.2017. 09:26 / Izvor: Akta.ba

Završna obrada površine pločica se radi da bi se postigao određeni izgled pločica od kojeg zavisi i njihova namjena. Postoji više različitih načina za obradu površinskog dijela pločica.

Ako se u proizvodnji radi presovanje pločica prije faze paljenja/pečenja, one će imati grublju teksturu i biće reljefaste odnoso neglazirane. Ako se ipak radi poliranje pločica ali nakon faze njihovog paljenja, one će biti glatke, odnosno glazirane.

Glazirane pločice se sjaje i veoma su glatke. Daju impresivan izgled prostoru, pogotovo u slučaju velikih površina poput hodnika ali su po prirodi klizave. Koriste se za opremanje javnih prostora i kuhinja i trpezarija. Ne preporučuju se za postavljanje u ulaznim dijelovima prostorija, tuševima i vani, oko bazena, jer mogu da budu opasne zbog klizanja.

Lapatto pločice ili polu-polirane pločice nastaju brušenjem, ali ne predugim da ne bi dobile sjaj i glatkoću poliranih (glaziranih) pločica. Preporučuje se da se postavljaju u salonima, trpezarijama, hodnicima. Ne preporučuju se za postavljanje na vanjskim površinama izloženim vremenskim promjenama.

Pločice sa mat završnom obradom nemaju reflektujuću sjajnu površinu i nisu klizave. Preporučuje se da se postavljaju na ulaznim prilazima, salonima, trpezarijama, kuhinjama i kupatilima. Mogu se postavljati i na vanjskim površinama ali nisu idealne za to.

Grubi način završne obrade uz pomoć reljefnog kalupa  koristi se pri pravljenju pločica sa reljefnom strukturom. One nisu nimalo klizave i uglavnom se koriste za vanjske površine iako mogu i za unutrašnje ali se ne preporučuje njihova upotreba u kupatilima i kuhinjama iz higijenskih razloga. Prljavština i buđ se mogu nakupiti u rupicama njihove teksture te ih je teško održavati čistima.      

Reljefna završna obrada pločica se dobija presovanjem pločica sa onim materijalima čiju površinu treba da imitiraju. Mogu se koristiti u trpezarijama, kuhinjama, kupatilima, salonima i prilazima.

Najveću ponudu pločica vrhunskog kvaliteta možete  kupiti na stranici diskont.ba.

Inače Hidroinženjering & Economic d.o.o. Banja Luka pokrenuo je online prodaju pod imenom diskont.ba kako bi Vama olakšao kupovinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti