TeleGroup Infosec konferencija okupila više od 200 IT stručnjaka regiona

16.11.2017. 12:52 / Izvor: Akta.ba

Sedma TeleGroup Infosec konferencija posvećena informacionoj bezbjednosti zemalja zapadnog Balkana održana je danas u hotelu Termag na Jahorini.

Sedma TeleGroup Infosec konferencija posvećena informacionoj bezbjednosti zemalja zapadnog Balkana održana je danas u hotelu Termag na Jahorini, uz predavanje eminentnih predavača koji su kroz primjere iz prakse pokazali kako se može boriti protiv cyber prijetnji.

Na konferenciji je svoje učešće dalo više od dvije stotine IT stručnjaka iz cijelog regiona. 

Glavne teme konferencije bile su kako zaštititi svoj biznis, smanjiti bezbjednosne rizike, sačuvati materijalne resurse i reputaciju sopstvenog biznisa te kako pravilno reagovati prije, tokom i nakon napada.

Dejan Mališanović, IT Security direktor TeleGroup kazao je da je njihov današnji cilj bio predstaviti najnovija rješenja iz oblasti security-ja i cyber kriminala i da kroz praktične primjere sa eminentnim stručnjacima iz ovih oblasti pokažu načine kako se kompanije najbolje i najbrže mogu zaštititi.

"Danas smo predstavili rješenja i na kompanijama je da se odluče koja su to zapravo rješenja njima potrebna i kako ih najbolje iskoristiti za svoje potrebe. Neka od njih su Data lost provention i Sendboxin rješenja koja štite od hakerskih napada i jedna su od najboljih iz te oblasti", kazao je Mališanović.

Ono što TeleGroup još zagovara jeste sistemsko rješenje problema, koje podrazumjeva jedan sistem rješenja securityja u kompanijam tako da ne bi došlo do gubitka podataka i generalnog gubitka reputacije jedne kompanije, jer su informacije najbitnije i najvažnije što se nalazi unutar jednog informacionog sistema.

"Još jedan dio na šta se želimo posebno fokusirati jeste sistemsko uvezivanje države i privatnog sektora. Svjesni smo da je security postao jako ozbiljan i da se isti treba podići na jedna veći nivo tj. na nivo odlučivanja menadžmenta i državnih institucija. Jer on se više ne može rješavati na nivou informacionih tehnologija već na nivou gdje se preuzimaju drugi rizici, kao što su finansijski i oni drugi bitni za poslovanje jedne državne istitucije", kazao je Mališanović.

Mladen Mrkaja, pomoćnik ministra Sektor za informatiku i telekomunikacione sisteme Ministarstva bezbjednosti BiH kazao je da borba protiv cyber kriminala već u startu prepoznata kao transnacionalna prijetnja i zahtjeva visok nivo međunarodne saradnje, a posebno saradnje između javnih i privatnih institucija. Ova konferencija je jedan od koraka ka ostvaranju cilja, gdje se na jednom mjestu susreću svi relevantni predstavnici, a i koja je prepozanala i ulogu javnog privatnog partnerstva u povećavanju nivo bezbijednosti podataka koji se obrađuju unutar informaciono - komunikacionog sistema

"Ne postoji niti jedna zemlja koja je 100 posto sigurna pa tako ni BiH, jer cyber prostor nije siguran. Ubrzana informatizacija pred svoje pozitivne strane naravno nosi i one negativne jer otvara vrata nekim novim kriminalnim dešavanjima a prije svega kriminalnim djelima koja su se definisala vezna za konvenciju o cyber kriminalu", pojasnio je Mrkaja.

BiH i Srbija su u Budimpešti 2001. godine potpisale Konvenciju o cyber kriminalu, ali ni danas nemaju nacionalni tim za kompjuterske incidente, iako su građani, kompanije i institucije izloženi napadima.

BiH je ratifikovala Konvenciju o sigurnosti a odredbe ove konvencije su inkorporirane u entitetska zakonodavstva. Unutar entitetskih MUP-ova postoje uspostavljene jedinice za borbu protiv cyber kriminala koje imaju dobre i zapažene rezultate kako u zemlji tako i van nje. 

"Postoji veliki prostor za unaprjeđenje kako legislative tako i obuke, usavršavanja i opremanja tih jedinica što će biti dalji predmet aktivnosti ministarstva i savjeta ministara ali i drugih nivoa vlasti", rekao je Mrkaja.

Dodao je kako se iz godine u godinu povećava broj napada, ali da se niti jedan od njih ne može posmatrati samo sa nivoa BiH jer su vezani i imaju korjene i u drugim zemljama.

O metodama i tehnikama borbe protiv cyber prijetnji učesnicima konferencije se pored predstavnika kompanije TeleGroup govorili i podršku dali predstavnici kompanija Cisco Systems, Check Point, Trend Micro, Symantec i Gemalto. 

Oni su skrenuli pažnju na činjenicu da danas postoje dvije vrste osoba - kompanija, a to su one koje su napadnute, a toga nisu svjesne, i one koje su svjesne, a nemaju dovoljne mehanizme zaštite.

Boris Vukić, jedan od osnivača kompanije Adizes kroz svoju prezentaciju Informaciono - bezbijednosna kultura imperativ savremenog društva pokušao je prisutnima kazati da su tehnologije tu i da nam iz dana u dan donose nove probleme koje mi trebamo rješavati.

"Trebamo sagledati ključne probleme pa da onda krenemo sa rješavanjem istih na način da ćemo to raditi brže od naše konkurencije. Nove tehnologije donose nam svakodnevne promjene koje nam kao takve donose i nove probleme. Navedene promjene su toliko dramatične i veoma brze, a to su osjetili hakeri i koriste taj prostor gdje iskorištavaju nove tehnologije kako bi došli do ključnih podataka. Na promjene moramo biti spremni jer tehnologije ne miruju. Moramo shvatiti da je jedna ovakva promjena za neke problem za neke šansa a mi to moramo prepoznati. Budite spremni na haos koji nečete moći kontrolirati", kazao je Vukić.

Informaciona bezbjednost predstavlja skup mjera koje omogućavaju jednom informacionom sistemu zaštitu tajnosti, integriteta, raspoloživosti, autentičnosti i neporjecivosti podataka. 

Ona podrazumijeva funkcionisanje informacionog sistema kako je predviđeno, kada je predviđeno i pod kontrolom ovlaštenih lica. 

Poslovni portal Akta.ba jedan je od medijskih partnera ovog događaja.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti