Kome će pripasti: Neizvjesna sudbina hotela Maršal na Bjelašnici

17.11.2017. 13:11 / Izvor: Faktor
Kome će pripasti: Neizvjesna sudbina hotela Maršal na Bjelašnici

Razlog su ogromni dugovi i dugogodišnje loše poslovanje bivšeg menadžmenta i preduzeća ZOI '84 .

Umjesto da nudi smještaj i ugostiteljske usluge ljubiteljima planine i skijašima, kojih bi, sudeći po novim sadržajima na Bjelašnici, trebalo biti sve više, hotel Maršal, koji je izgrađen pred Olimpijadu, ove zime će biti zatvoren.

Razlog su ogromni dugovi i dugogodišnje loše poslovanje bivšeg menadžmenta i preduzeća ZOI '84 u čijoj nadležnosti je donedavno bilo upravljanje Maršalom.

"Dug hotela Maršal trenutno iznosi 2,6 miliona maraka. Radnici su ga napustili i hotel je zatvoren. Maršal je u vlasništvu Kantona Sarajevo 35 posto, a 65 posto je u vlasništvu Federacije BiH. Hotel ide u stečaj a šta će biti sa dugovima odlučit će stečajni upravnik i sud. Veze Maršala i ZOI-ja '84 više ne postoje, oni nisu prihvatili dug, a Vlada KS će završiti pregovore sa Vladom FBiH", kazao je na sjednici Skupštine KS ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić.

I premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković ranije je u medijima izjavio da su u toku pregovori sa Federalnom vladom, koja bi Kantonu trebala prepustiti vlasništvo nad ovim hotelom.

Ukoliko se Kanton Sarajevo uknjiži kao stopostotni vlasnik hotela, postoje dvije opcije za njegovo ponovno otvaranje – ili da se hotel proda i privatizuje ili da se da nekome na upravljanje. Kazao je to za Faktor direktor Studentskog centra Sarajevo Tarik Curić koji je prije nekoliko dana sa Konakovićem održao sastanak upravo na ovu temu.

"Ukoliko se izabere ova druga opcija, Javna ustanova Studentski centar mogla bi preuzeti hotel Maršal. Mi smo u tom slučaju najbolja opcija, jer je Vlada naš osnivač, imamo već ljudske resurse, ne mora biti novog zapošljavanja, već se bavimo ugostiteljstvom i hotelijerstvom. Dakle, imamo referencu da upravljamo s hotelom jer imamo radnike koji se bave isključivo ugostiteljstvom, konobare, kuhare... Oko 3.000 mjesta u studentskim domovima u periodu kada nema studenata mi pretvaramo u hostel", pojasnio je Curić.

Dodao je da je Studentski centar već napravio i biznis plan, te plan sanacije hotela.

"Mi smo napravili plan koji je premijer tražio. Potrebna je sanacija, da se zaštiti fasada, četiri sobe prokišnjavaju, prokišnjava stakleni hol, nema grijanja, sve je to jako diskutabilno. Mi nemamo novca za potrebnu sanaciju, jer smo i sami u dugovima. Taj dio bi na sebe preuzela Vlada KS. Kada Vlada to sanira onda ćemo ući u pregovore oko korištenja hotela", zaključuje Curić.

Dok se kantonalna i federalna vlada ne dogovore, hotel Maršal, koji bi u velikoj mjeri mogao poboljšati turističku ponudu, i dalje će zjapiti prazan na jednoj od najposjećenijih planina u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti