Na plantaži u Parku šume Mojmilo proizvodit će se organski zdrava hrana

21.11.2017. 07:55 / Izvor: Akta.ba

Ambasadorica Švicarske Konfederacije u Bosni i Hercegovini i načelnik Općine Novi Gard Sarajevo, Andrea Rauber Saxer i Semir Efendić, obišli su jučer poljoprivrednu plantažu.

Ambasadorica Švicarske Konfederacije u Bosni i Hercegovini i načelnik Općine Novi Gard Sarajevo, Andrea Rauber Saxer i Semir Efendić, obišli su jučer poljoprivrednu plantažu, nastalu implementacijom programa zapošljavanja mladih.

Općina Novi Grad Sarajevo putem Javnog preduzeća "Lokom", uz podršku Vlade Švicarske, implementira projekat zapošljavanja mladih (Yep) nazvan "Proizvodno-edukativni poljoprivredni poligon urbane poljoprivrede Mojmilo".

Projekat se provodi u saradnji s Njemačkim društvom za organizaciju, planiranje i obuku (GOPA) s ciljem razvoja urbane poljoprivrede kroz proizvodnju organske hrane, koja osigurava zapošljavanje stanovništva i poboljšanje ekonomskog razvoja općine.

Ambasadorica je istaknula značaj projekta za zapošljavanje mladih ljudi ali i za općinu koja ima neiskorištene površine, te životnu sredinu, jer je održiv.

Direktor "Lokoma" Ramiz Duraković iznio je podatak da je u Parku šume Mojmilo na deset duluma zemlje zasađeno 14.000 sadnica maline, te da su u toku i pripreme za plasteničku proizvodnju, odnosno jesenju sjetvu povrtlarskih kultura.

"Proizvodit ćemo organski zdravu hranu koju ćemo plasirati putem Bosanske tržnice na Dobrinji. Kroz ovaj projekat zaposlili smo pet mladih osoba sa srednjom stručnom spremom i jednu s visokom stručnom spremom, a u planu je upošljavanje novih mladih osoba", kazao je Duraković.

Realizacijom ovog projekta bit će udahnut život cijelom kompleksu, koji u većem dijelu ima planirane sportsko-rekreativne i parkovske sadržaje. Prostor će 24 sata biti pod nazorom, što će omogućiti postavljanje ograde koja više neće biti otuđivana kao ranije.

"Time će biti omogućeno da se na sličan način kao i park "Safet Zajko" ovaj prostor zaštiti i građanima omogući boravak u lijepom prirodnom okruženju. Projekat urbane poljoprivrede, uz druge sadržaje, će omogućiti samoodrživost", istaknuo je Efendić.

Vrijednost projekta je oko 130.000 KM, a u planu je zapošljavanje još devet osoba s Biroa za zapošljavanje. Na ovom lokalitetu predviđeno je i podizanje zasada autohtonih sorti visokostablašica jabuke, kruške, šljive, oraha i lješnjaka, saopćeno je iz Pres službe Općine Novi Grad Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti