Prerađivači trebaju domaću sirovinu

28.11.2017. 10:22 / Izvor: Oslobođenje
Prerađivači trebaju domaću sirovinu

Jedan od proizvošača je prošle godine imao problem sa otkupom cvekle zbog izuzetno niske cijene.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i jedan od najvećih proizvođača povrća u Semberiji Rade Jovičević iz sela Trnjaci saglasili su se da je prerađivačima neophodna domaća sirovina, a proizvođačima sigurniji otkup, odnosno plasman na tržište.

Jovičević, koji je prošle godine imao problem sa otkupom cvekle zbog izuzetno niske cijene, kaže da je cijena ove godine dobra, ali su vremenski uslovi bili nepovoljni.

"Ove godine proizveo sam 350 tona cvekle, što je manje nego ranije. Ove sezone omele su me suša i visoka temperatura", rekao je Jovičević novinarima.

Jovičević, koji je i potpredsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske, napominje da su podsticaji za povrtare rijetki i niski.

"Sljedeće godine planiram da proširim proizvodnju i biće mi neophodna radna snaga, jer ću proizvoditi i za markete i velike tržne centre", rekao je Jovičević koji, osim cvekle, ima iskustva i u gajenju ostalih vrsta povrća, a bavi se i stočarstvom i proizvodnjom žitarica, prenosi Srna.

Mićić, koji je u ponedjeljak posjetio Jovičevićevo imanje, rekao je da su Semberiji potrebni domaćini kao što je Jovičević i da grad nastoji da ih podrži i pomogne da bi unaprijedili proizvodnju.

"To je pogotovo važno imajući u vidu da se u novije vrijeme dešava da prerađivači voća i povrća iz našeg grada nemaju dovoljno sirovine za preradu. Fabrike su prinuđene da uvoze sirovinu iz zemalja regiona, što opterećuje njihovo poslovanje", napomenuo je Mićić.

On je ocijenio da je prehrambena industrija jedan od najvažnijih privrednih sektora za Bijeljinu i da su proizvodi Save, "Tanasića", "Spektar drinka" i Balatunke neki od najboljih semberskih brendova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti