Na Jahorini počela konferencija o porodičnom preduzetništvu

30.11.2017. 10:27 / Izvor: SRNA
Na Jahorini počela konferencija o porodičnom preduzetništvu

Na Jahorini je jutros počela Druga regionalna konferencija o porodičnom preduzetništvu Srbije, BiH i Crne Gore.

Na Jahorini je jutros počela Druga regionalna konferencija o porodičnom preduzetništvu Srbije, BiH i Crne Gore, čiji je cilj ohrabrivanje nezaposlenih lica na samozapošljavanje i umrežavanje.

Konferenciju su otvorili ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović, državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore Damir Davidović i predstavnik kompanije "Visa" Dmitro Mamzeliev.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović učestvovaće danas na panelu tri u 12.45 časova, a tokom skupa predviđeno je i obraćanje državnog sekretara Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Nenada Ivaniševića.

Teme panela su "Porodične firme - stub ekonomskog razvoja država regiona", "Finansiranje porodičnih preduzeća" i "Najperspektivniji porodični poslovi", a predviđeno je i održavanje radionice o temi "Razvoj poslovanja u doba digitalizacije uz savremene načine prihvata kartica".

Jedan od ciljeva je i da pomogne umrežavanju preduzetnika iz Srbije, BiH i Crne Gore.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković izjavio je danas da konferencija predstavlja odličan način i put za unapređenje poslovanja porodičnog preduzetništva.

"Drago mi je da upravo na Jahorini razgovaramo o privatnom preuzetništvu. To je još jedan odličan način da unaprijedimo poslovanje porodičnog preduzetništva. Mi u Republici Srpskoj smo, stvarajući mogućnosti zakonske regulative, otvorili sve šanse da se što više na ovim prostorima organizuje porodični biznis", rekao je Gluhaković novinarima uoči otvaranja konferencije.

On ističe da se na taj način stvaraju mogućnosti da se što više populacije zadrži u Republici Srpskoj i BiH.

Prema Gluhakovićevim riječima, ovaj skup zaslužuje i dodatnu pažnju zato što su danas na Jahorini zastupljene zemlje regiona koje još nisu članice EU.

"Imamo želju da na ovoj konferenciji vidimo kako da damo još snažniji zamah razvoju porodičnog preduzetništva, sa akcentom na veće učešće žena i njihovo liderstvo. Naš cilj jeste i stvaranje svojevrsnog regionalnog klastera i poslovnog inkubatora za razvoj porodičnog preduzetništva", precizirao je Gluhaković.

On je naglasio da Republika Srpska ima Strategiju za razvoj malih i srednjih preduzeća do 2022. godine, da je otvorila niz mogućnosti za razvoj zanatskog preduzetništva posredstvom zanatsko-preduzetničke komore, kao i da je obezbijedila podsticaje za zapošljavanje u porodičnom biznisu.

Na konferenciji učestvuje više od 100 preduzetnika, predstavnika ambasada, finansijskih institucija, organizacija i medija, kao i domaćih i stranih kompanija.

Ciljevi konferencije o porodičnom preduzetništvu su da ohrabri nezaposlena lica na samozapošljavanje i umrežavanje, da podstakne dijalog svih relevantnih subjekata u društvu - o kreiranju povoljnog poslovnog ambijenta za osnivanje i razvoj porodičnih preduzeća, uvođenje znanja iz oblasti preduzetništva u obrazovni sistem, veće učešće preduzetnika u procesima ekonomskog odlučivanja. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti