Potpisan ugovor o dodjeli 1,6 miliona KM za 18 pčelara ​

12.12.2017. 12:59 / Izvor: Akta.ba
Potpisan ugovor o dodjeli 1,6 miliona KM za 18 pčelara ​

U Sarajevu je danas potpisan ugovor o dodjeli 1,6 miliona KM bespovratnih sredstava za 18 pčelarskih udruženja u BiH.

Danas je u Sarajevu potpisano 18 ugovora o dodjeli bespovratnih finansijskih sredstava (grantova) između USAID/Sweden FARMA II projekta, i pčelarskih organizacija iz cijele BiH, u ukupnom iznosu od 1,6 miliona KM. 

Direktor sektora privrede u Vanjskotrgovinskoj komori BiH Ognjenka Lalović rekla je novinarima da je cilj ovog značajnog projekta povećanje svijesti o potrebi diverzifikacije proizvoda u pojedinim sektorima, pa tako i u sektoru pčelarstva.

"Vanjskotrgovinska razmjena meda je nepovoljna za BiH, ali su evidentirani određeni pozitivni pomaci. Za prvih 10 mjeseci ove godine, za razliku od prošle godine, ostvarili smo povećanje izvoza od 48 odsto", navela je Lalovićeva i dodala da je prosječna izvozna cijena iznosila 15 KM.

Ona smatra da bi pčelari u BiH trebalo da imaju veću izvoznu paletu pčelinjih proizvoda.

"Pokrivenost uvoza izvozom, kada je med u pitanju, iznosi svega oko 12 odsto, i to je ono što bi trebalo da popravimo u BiH", poručila je Lalovićeva.

Šef Ekonomskog odjeljenja USAID-a u BiH Andrew Boegel istakao je da je ovaj projekat plod dugogodišnje saradnje USAID-a i Spoljnotrgovinske komore BiH, čiji su ciljevi poboljšanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača u BiH, proširenje poslovanja, povećanje produktivnosti i veći asortiman proizvoda.

Predstavnik "Krajinameda" iz Banjaluke Branislav Popović, jedan od potpisnika ugovora, naglasio je da će posebna pažnja biti posvećena mladim pčelarima, te da će za njih 20 biti organizovana obuka i dobiće ukupno 200 košnica sa rojevima pčela.

Predstavnica "Beemeda" iz Tuzle Amira Muharemagić navela je da ovo udruženje želi da od malih napravi velike proizvođače meda, da proširi paletu proizvoda od meda i promoviše savjesno pčelarstvo. 

 

Na poziv za grantove za poboljšanju konkurentnosti sektora pčelarstva u BiH, koje je USAID/Sweden FARMA II objavio u aprilu 2017. godine, odazvalo se ukupno 56 aplikanata, od kojih se njih 18 kvalificiralo za dobijanje sredstava.

Ukupna investicija kroz podržane projekte iznosi 1.6 miliona KM, što uključuje udio USAID/Sweden FARMA II u iznosu od oko 750.000 KM, dok će aplikanti sami uložiti oko 850.000 KM.

Kroz planirane projekte biće pružena direktna podrška za 516 pčelara, a biće zaposleno i 7 novih radnika. Dodijeljeni grantovi će omogućiti korisnicima nabavku punilica za med, mašina za pravljenje košnica, nabavku raznovrsnih pčelarskih sredstava, kao i nabavku 2.534 košnice. Podržani su i projekti vezani za organsko pčelarenje, uvođenje mladih u proizvodnju, registraciju geografske oznake porijekla meda na međunarodnom tržištu, i slično.

Dobitnici grantova su pčelarska udruženja Kesten Cazin, Iva Posušje, Vrijesak Živinice, Medovina Rudo, Krajiška pčela Velika Kladuša, Leotar Trebinje, Golub Brčko, Radilica Fojnica, Pčela Čapljina i Kadulja Ljubuški, zatim zadruga LAG iz Tomislavgrada i kompanije Košnica Gradiška, Nature Line Trebinje, Krajinamed Banja Luka, Pčelica Medina Žepče, BKV Group Bileća i Beemed Tuzla, kao i Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Sarajevo.

Akta.ba/SRNA

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti