Kakanjski poljoprivrednici će proizvoditi feferone za njemačku kompaniju

15.12.2017. 07:43 / Izvor: Akta.ba
Kakanjski poljoprivrednici će proizvoditi feferone za njemačku kompaniju

Zasnivanje proizvodnje se vrši na površinama od jednog do četiri dunuma.

U Kaknju je jučer ugovore o proizvodnji zelenih feferona potpisalo 30 poljoprivrednih proizvođača, koji će kompletnu proizvodnju  prodavati njemačkoj kompaniji „Carl Kuehne“, poslovna jedinica Mostar.

Radi se o realizaciji programa u okviru kojeg će se na području kakanjske općine uzgajati zeleni feferoni na površini od 50 dunuma. Njemačka firma "Carl Kuehne" je u proteklom periodu u Kaknju predstavila svoju poslovnu ponudu, a u kojoj nudi svakom kooperantu sa kojim je potpisala ugovor siguran  otkup ploda zelenog feferona, te neophodni sadni i ostali repromaterijal,  čiju vrijednost bi proizvođači vratili kroz otkupljeni plod.

Zasnivanje proizvodnje se vrši na površinama od jednog do četiri dunuma, a najisplatnije je izvršiti sadnju zelenog feferona na površini od dva do četiri dunuma, jer se na većim površinama može zaraditi i više.

Berba zelenih feferona je svakih osam do 12 dana, a tokom vegetacije ima osam do deset berbi. Mogući prinosi po dunumu iznose od pet do sedam tona i već je ugovorena otkupna cijena od 0,90 KM po kilogramu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti